Soptippen

Det har blivit dags att berätta om dagen då vi hade "environmental sustainability" som tema. Vi började med en skakig bussresa till staden soptipp. Det var ganska ny, bara några månader gammal, men sopbergen var redan enorma. Solen stekte och när vi närmade oss blev stanken starkare och starkare. VI hade fått rådet att ta med oss en sjal eller liknande att täcka munenn och näsan med, och det var tur det. Utan den hade jag inte klarat mig. Det var jobbigt ändå. Men ännu jobbigare än stanken av brända sopor var att se allt runt omkring. Kor som gick och åt sopor, alla flugor som flög omkring och främst människorna som letade sopor att sälja. De specialiserar sig på en speciell sopa, till exempel metall, bränner soporna för att göra det lättare att hitta och säljer sedan sina fynd för ca 20 kronor om dagen. Vi träffade på en kvinna som hette Shanti. Hon var 37 år , såg ut som 65 och jobbade med att samla koppar. Hennes man låg hemma i njursjukdomar och hon hade två barn hemma att försörja. Hennes tredje dotter hade gift sig, och alla hade gått i skola, det var hon väldigt stolt över. Men det var ganska fruktansvärt att tänka på hur hennes liv ser ut. I 27 år har hon gått till soptippen för att leta sopor, iklädd endast flipflops går hon runt på de brinnande sopbergen och letar efter metall. 
 
 
Jag tyckte det var väldigt jobbigt att vara där. Värmen, stanken och sedan att tänka på att människor lever och arbetar där. Samtidigt tror jag det är väldigt nyttigt och bra att se sådant. Att bli medveten om att man har det extremt bra och att man i den aspekten tillhör en minoritet på jorden. 
 
Dagen fortsatte med föreläsningar om "waste", det vill säga sopor och avfall. Både "vanliga" sopor och också de som kommer från människokroppen, dvs kiss och bajs. Det låter äckligt och ointressant, men det var faktiskt ganska spännande och intressant. Det finns så många sätt att göra saker och ting mer miljövänliga. 
 
Tiden går väldigt fort här och jag vet att jag ligger efter i tiden med blogginlägg. Imorgon har vi dock ledigt hela dagen, så förhoppningsvis kan jag skriva ikapp lite då.
 
Med detta lite deppiga inlägg vill jag ändå önska er en riktigt GOD JUL!
 
Kram! 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Ja, världen är inte rättvis.....styrkekram till dig från mami!

2012-12-25 @ 11:15:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0