Jorden runt på sex timmar

I natt reste jag jorden runt. På väldigt kort tid kan tyckas, och det kan vara därför jag inte minns allt som hände.
Men vissa detaljer finns kvar tydligt i mitt minne. Som till exempel hur jag sprang runt med min kamera på Berlins gator, hur jag övernattade högt uppe i ett träd i en regnskog tillsammans med en mängd exotiska fåglar, hur jag badade någonstans på Afrikas östkust, hur jag sprang efter en känguru i Australien och hur jag åkte spårvagn i San Francisco.

Fullt upp med andra ord, kände mig helt utmattad när jag vaknade... ^^

Nu ska jag ta tag i diskberget, sedan blir det aerobics på gymmet och ikväll går vi till Stallarna och tar en dricka och lyssnar på liveband. :) Blir fint, det.

Un jour color d'orange

Guten Morgen,

nu ska jag snart sticka iväg till skolan för första gången på flera veckor. Dags att starta en ny kurs, och det blir en fullspäckad vecka. Men I like it. :)

Igår tog jag det däremot ganska lugnt. Tog promenad till Willys och handlade med Sandra (underbart väder!!!) och på kvällen tittade vi på Amélie tillsammans med Cassandra. Bra uppladdningsdag :)



Guidning

Äntligen är denna überpluggiga vecka över ! I torsdags skrev jag tenta om politisk kommunikation, och idag har jag gjort mina guideprov; både det skriftliga och det muntliga. Tror att det gick ganska bra, det skriftliga kändes okej, och det muntliga gick jättebra, det sa juryn till och med direkt efteråt. :)

Nu ska jag lägga mig raklång på sängen med en bra bok, som INTE är pluggig. Känner mig lite svag, låg i magsjuka igår, inte så roligt!  Så blir det ledigt söndag, måndag innan nästa kurs drar igång. Och imorgon åker jag tillbaka till Växjö.

Det var alles för now. Vi höres, go vänner.


Här har jag nu varit fyra gånger på sex dagar. Charlottenborgs slott

Pluggar på

Har återigen tillbringat dagen på bibblan. Har läst ut all litteratur till tentan och tänker nu inte röra den igen förrän det är dags på torsdag. Nu är det istället guidelitteratur som prioriteras. Har läst allt som ska läsas och ska nu memorera det och planera en egen guidning som ska genomföras på Charlottenborgs slott på lördag inför en grupp rutinerade guider och lite vanligt folk. Känner mig inte så nervös än, men det kommer väl.

Efter att ha suttit på bibblan i lite mer än sex timmar såg jag Erik gå förbi utanför och bestämde mig då för att avsluta för dagen. Vi tog en promenad istället och drack sedan te och åt glass. Ett välkommet avbrott, och skönt att få prata lite efter att ha varit tyst i stort sett hela dagen. ^^

Nu till kvällens uppgift; att skriva ihop en guidad tur som jag kan öva in imorgon.

Finding Neverland

En sån fantastisk film














Biblioteket

Idag har jag spenderat 6,5 timme på biblioteket i stan, med kurslitteratur och guidelitteratur. På torsdag är det tenta i politisk kommunikation, och på lördag är det skriftligt och muntligt guideprov. Känner mig lite smått stressad över allt som ska läsas och memoreras, men jag har en plan. Har bestämt exakt antal sidor att läsa varje dag och exakt vad jag ska fokusera på. Så nu är det bara att sätta planen i verket. Imorgon blir det alltså bibblan igen.

Gillar att sitta där, även om det hade varit tystare och lugnare hemma eftersom jag är ensam om dagarna. Men hemma finns det dator och TV och andra lockande saker som kallar på min uppmärksamhet. På bibblan finns det bara hostande gamla gubbar som läser DN och ibland en unge eller två. Inte så mycket annat att göra än att läsa alltså.

Nu ska jag fortsätta med lite guidelitteratur innan jag tar en dusch och landar i soffan framför finalen av TopModel.


Verkstad, slott, spöken och fasaner

Idag hade jag guideutbildning igen, den sista gången (nästa vecka är det prov). Vi var i Motala Verkstad och på Charlottenborgs slott. Den intressantaste dagen tyckte jag, roliga saker som vi fick se och höra om. Det är spännande att man växt upp i ett område som man inte hade en aning om hade en så lång och intressant historia. Och det är alltid lika kul att höra om alla spöken på slottet :)

Igår var jag själv hemma med katten Knut, vi såg på "Körslaget" och chattade med Ellan (som räddade min kväll när jag hade lite tråkigt <3)
Kunde inte sova så bra heller, hade två bråkiga katter i rummet hela morgonen (från 5.30) och var tvungen att gå upp 7.30. För någon som är van att gå upp vid tio ungefär är det ganska hemskt ;) Så när jag kom hem från kursen vid halv fem-tiden var jag trööööööött, men pluggade ändå lite medan jag tog ett bad i jacuzzin. ^^
Sedan hittade jag en fasan på altanen, och nu ska jag snart sova.







Arvika

Här kommer nu ett litet bildregn med bilder från mina dagar hos systeryster i Arvika. Jag anlände vid middagstid i onsdags, och vi begav oss direkt till ICA. Kajsa har nämligen aldrig mjölk och mjukt bröd hemma, och det är ju vad jag lever av. Vi tog sedan bussen hem till henne och åt innan det var skola som gällde. Syster och hennes vänner spelade medan jag läste min kurslitteratur. Kvällen tillbringades framför TVn.

Torsdagen vigdes åt sightseeing och lunch på stan i Arvika. Sedan åt vi middag med Kajsas vänner Lovisa, Elsa och Therese. Väldans trevligt.

På fredagen var vi på ICA igen och provianterade inför middagen vi skulle laga tills föräldrarna kom. På kvällen hade Kajsa rep så vi var i skolan igen. Himlans bra att plugga till deras ljuva musik :)
Sedan dök föräldrarna upp och bjöds på kycklinggryta.

Och idag åkte jag så hem med tåget för att hinna gå på guidekurs imorgon.
Ett par fina dagar i Arvika har jag haft.



Min syster är söt :)



Vi har ätit mycket och gott. Till exempel lunch på ett mysigt café



Shopping



I skolan



Mer skola


<3

Tåg och bok

Jag har spenderat största delen av dagen på olika tåg med näsan i kursböckerna. Har varit i Arvika  och hälsat på min syster onsdag tills idag, och det har varit ett par toppendagar. Himlans mysigt! :)
Har tagit massa bilder, men de får ni se snart, för just nu orkar jag inte. Är superdupertrött, så ska plugga lite till och  sen slappa resten av kvällen.

Vi hörs

140

140. Så många sidor kurslitteratur har jag avverkat på biblioteket idag. Dessutom hann jag med en timmes promenad och en timme i simhallen. Känner mig extremt nöjd med mig själv. Var kom denna effektivitet ifrån liksom? Hoppas den stannar i alla fall :)

Jag kom hem till Motala igen i fredags för att spendera två veckor här. Vi har inga föreläsningar och jag går ju guideutbildningen på Turistbyrån varje helg, så det passade bra.

I fredags var jag på Partybowling med Cissi, Olle och Linnéa. Kul att ses igen, i det "gamla" gänget från högstadiet, även om inte bowlingen gick så himla bra. Men det var för att banan lutade.

Lördagen var guidedag och igår träffade jag Erik och Linnéa för lite "På Spåret"-spel och en promenad som innefattade bland annat en stor byggarbetsplats och en galen hund på rymmen. En spännande och trevlig dag. :)












Schlager, återkommen höst och semlor

Idag har jag varit på gymmet och kört ett superduperhårt air-pass. En blandning mellan aerobics och styrka. Sjuttio minuter långt (plus tio minuter stretch) och tre överpeppade instruktörer. Det var bara schlagermusik och det var SÅ HIMLA KUL! :) Trodde nästan jag skulle svimma ett par gånger, men tio minuter efter att passet slutade ville jag bara springa tillbaka och göra om allt igen. Så ska ett bra pass kännas! :)

Sedan jag skrev sist har våren som visade sitt ansikte ett par dagar åter försvunnit.. I förmiddags snöade det galet mycket. Nu har det övergått till regn, och det blåser galet mycket. Känns som höst igen.. Åhh, man blir så ledsen!!

I förrgår var hela gänget hemma hos Sandra och åt semlor och spelade spel. Hemmagjorda semlor till och med. Det ni! Vi blev nog alla lite sockerhöga för vi kunde inte sluta skratta och drog det ena dumma askämtet efter det andra. Himlans skoj var det! :)


Min semla hade såklart ingen grädde, men däremot ett stort överflöd av mandelmassa



Mia och jag gjorde en enorm semla med sjukt mycket mandelmassa och grädde. Hysteriskt kul, tyckte vi :)



Sedan spelade vi "Med Andra Ord" och fick höra den enda konstiga förklaringen efter den andra





Vår, nyckelfåglar och sömniga katter

Idag är det nästan vår ute!! Solen skiner, fåglarna kvittrar, snön har ersatts av grus och jag blev nästan lite varm i min vinterjacka! Så himlans härligt!! Det är nog det jag är mest glad för idag.

Andra saker som jag är glad för och tycker är fint idag är:

- att kissen Knut sov i min säng i natt

- att jag har en egen lägenhet som jag kan inreda och fixa som jag vill (nästan) Det har jag ju i och för sig haft ett tag, men det slår mig ibland hur bra det är :)

- Pernilla Anderssons melodifestival-bidrag "Desperados"

- att jag har en stor hög med skönlitterära böcker som väntar på att läsas

- att det äntligen börjar lossna med planeringen för Jugendbands besök i sommar

- att jag nu ska göra en kopp te och sätta mig på min stora kudde på golvet och läsa vidare i "Fågeln som vrider upp världen"


My hometown

Idag var första dagen på den guidekurs jag ska gå här hemma i Motala. Förhoppningsvis leder det till ett eller annat guideuppdrag i sommar, men i vilket fall som helst är det en kul grej, och intressant att lära sig mer om den stad man vuxit upp i. Dagen bestod av en hel massa information och fakta om olika platser och personer som levt och verkat här, och sedan en snabb genomgång av Motalas historia. Eftermiddagen tillbringades på Motormuseet i hamnen, och trots att inte bilar och motorer är mitt största intresse så är det ett riktigt fint museum, och visst skulle jag kunna tänka mig att guida där någongång.

Kursen är uppdelad på fyra helger, nästa gång blir det stadsvandring och radiomuseum. Kommer bli kul! :)


Dagens post

Idag fick jag fin post. :)

För det första: detta konstverk kom från Uppsala:



Antar att detta är förlagan: :)




Den fick en hedersplats:



För det andra: Recept och fint brev från Schweiz:



Nu har jag TVÅ schweiziska recept på mitt kylskåp :)

Tack, Ellan och Muriel!

Stäppvargen - Hermann Hesse

I natt har jag sovit ungefär fyra timmar. Jag har mig själv att skylla, jag låg och läste och kunde helt enkelt inte sluta förrän boken var utläst. Som ni kanske gissar är det inte kurslitteratur det handlar om, utan boken som höll mig vaken halva natten är "Stäppvargen" som den tyske författaren Hermann Hesse skrev 1927.

Det är svårt att beskriva handligen i denna bok. Huvudpersonen Harry lever ett olyckligt liv och känner sig ständigt kluven mellan vargen och människan som han upplever båda bor inom honom. När han i sin hand får ett häfte med titeln "Traktat om stäppvargen, endast för förryckta" börjar det hända saker i hans liv, och han börjar fundera över sina inneboende personligheter.

När jag läst klart boken googlade jag lite recensioner om den. I de flesta nämndes ord som "dualism", "Freud" och "personlighetsklyvning". Och visst passar alla de orden in. Men jag skulle beskriva boken snarare som en skildring av oss alla. Alla har vi olika "jag" inom oss, mer eller mindre framträdande. Alla känner vi oss ibland osäkra på vilka vi är, vilket av våra "jag" som ska framträda vid olika tidpunkter, vilket som är vårt "huvudjag". Hesse drar det naturligtvis till sin spets, speciellt i slutet av boken, men jag tror att alla kan känna igen sig i Stäppvargen Harrys tankar och känslor. Jag vet att jag i alla fall gjorde det, och jag grät till och med en skvätt ibland. Helt klart en bok man går och tänker på långt efteråt och som jag tycker att alla bör läsa.


Regnskog i mitt rum?

När man nu för tiden öppnar dörren till min lägenhet slår fukten emot en och det känns som om man landat i Amazonas. Så vad beror detta på? Ett biologi-projekt? En ny invånare i form av skum ödla eller liknande? Eller bara en vild längtan bort från Sveriges mörka vinter som skapat ett behov av en fiktiv regnskog?
Nej, svaret är kläder. Och trasig tvättmaskin. Och upptagna torkskåp och tumlare. Igår när jag tvättat insåg jag att tvättmaskinen visserligen tvättade, men inte centrifugerade. Kläderna var alltså dyngsura. Och torkskåp och tumlare var upptagna. Återstod bara att släpa upp kläder plus X antal liter vatten till lägenheten, vrida ur allt så gott det gick och sedan uppfinningsrikt hänga kläder och lakan på tork runt om i rummet. Resultat: Sakta torkande kläder och en ökning av luftfuktigheten med sisådär 300 %. Men nu verkar ungefär hälften ha torkat och efter viss ommöblering bland mina plagg borde resten vara torrt om sisådär ett dygn. Och temperatur och luftfuktighet kan återgå till det normala på Stallvägen 20.

RSS 2.0