6 - Meningen med livet enligt mig

Nu när julfirande och årsresumé avklarade så tänkte jag återgå till listan som jag påbörjade för ett tag sen. Idag är rubriken "meningen med livet enligt mig"

För ungefär två år sedan fick jag en uppgift i skolan som gick ut på att formulera en livsfilosofi. Himla svår uppgift tyckte jag, tills jag satte igång att skriva. Så, vad skrev jag då? Jag tänker inte ge er hela dokumentet, det skulle ta hela natten för er att läsa. Men några utdrag kan ni få. 


Världen, lyckan och kärleken - ett försök till livsfilosofi

Sekunden som var nyss kommer aldrig igen. Detta kan upplevas på olika sätt. Visst kan det kännas sorgligt att inget någonsin kommer tillbaka, men det kan även ses som en uppmaning att göra något med sitt liv – man har bara en chans. Vad ska man då göra med sitt liv, har man bara en chans så känns det viktigt att det blir bra.

Ja, vad är meningen med livet?

Detta är en fråga utan objektivt, allmängiltigt svar. Det jag kan försöka göra är att reda ut vad som är meningen med just mitt liv, en frågeställning som inte heller den är helt lätt.

Min första, spontana tanke om vad jag vill göra med mitt liv är resa. Jag vill resa, uppleva saker, se hur världen egentligen är. Jag kommer att tänka på något som vi pratade om på en filosofilektion för länge sedan. Vi diskuterade en filosofs tanke att man inte kan uppleva och se hela världen samtidigt, men man kan se små delar och ju fler små delar man ser desto bättre uppfattning kan man få om hur världen egentligen är och ser ut. Detta är något som jag tycker känns rätt och logiskt. Självklart kan man inte se hela världen på en gång, men det betyder inte att vikten av att resa och uppleva saker och ting blir mindre. Snarare tvärtom. Det gäller ju att upptäcka så många små delar som möjligt.

Men jag tror även att enkelhet är viktigt för att finna lycka och en eventuell mening med livet.
Det gäller att stanna upp i livet och se det lilla och det enkla. Man måste uppskatta även det och inse vilket mirakel det egentligen är att saker som vi tar för givna faktiskt finns. Jag kommer att tänka på filosofen Diogenes som bodde i en tunna och inte ägde någonting. En dag kom Alexander den store förbi och erbjöd Diogenes att få vilka önskningar som helst uppfyllda. Filosofen svarade: ”Skulle du kunna flytta på dig? Du skymmer solen”.

Detta tycker jag är ett beundransvärt tankesätt. De största miraklen är sånt som vi ofta tar för givet, som till exempel solens strålar. Man måste helt enkelt känna kärlek till världen, både dess stora och små ting.

Vad är egentligen kärlek? Att man tycker om någon eller något, skulle nog många säga, och visst håller jag med. Men jag tror inte att det bara är att tycka om. I så fall så skulle vi inte behöva själva ordet ”kärlek”, det skulle räcka med bara ”tycker om”. Nej, kärlek måste vara något starkare än bara tycka om, även om det innefattar även det. Jag håller med de filosofer som säger att kärleken är ett offer. Man måste vara beredd att offra allt, till och med sitt liv, för den eller det man älskar.

Den andra betydelsen som jag tror att begreppet ”kärlek” har är en kraft som hjälper oss att leva. Den skulle lika gärna kunna kallas kärlek, eftersom det är med denna krafts hjälp vi kan överleva. Den är svaret på många problem; som ett exempel kan vi ta miljöförstöringen. Vår hopp om att kunna rädda vår jord från oss själva finns i denna kärlekskraft. Om vi älskar jorden och allt som finns på den, så skulle vi hellre offra våra egna liv än förstöra det vi känner denna kärlek till. Vi måste alltså lära oss att älska jorden, och på så sätt rädda den. 

På samma sätt tror jag att kärlek är svaret på mycket annat.

Och skulle jag tvingas sammanfatta min livsfilosofi med ett ord, så skulle jag utan tvekan välja just ”kärlek”. För enligt mig är det kärlek i alla dess former som är meningen med livet.


Året som gått - del fyra

Oktober:

I oktober flängde jag hit och dit och fram och tillbaka. ^^ Först till Schweiz. Där reste jag runt mellan mina vänner i en hel vecka, blev extremt bortskämd och mådde hur bra som helst.



De hade förberett min ankomst ;)


Sämi, jag och Viola i Basel


Fina orkestergänget


Elisabeth <3



De sista dagarna  bodde jag hos Samuel

Direkt när jag kom hem igen tog jag tåget till Uppsala och Ellan. Vi myste, gick på loppis, dansade med utbytesstudenter och cyklade en massa. En dag var jag inne i Stockholm och gjorde tyskaprov också.


Det var kallt, kallt, kallt i Uppsala


Lite Parisstil :)

Oktober innehöll också Sandras födelsedagsfest, Halloweensittning och den första snön.

November:

I november åt vi Gåsamiddags-pizza hos Emma, skrev vår första tenta, jag fick chokladleverans från Schweiz och så vann jag fyra kilo Toblerone och Marabou på Lisebergs Julmarknad.


Tillagning av gåsa-pizza


Efter-tentan-häng

Och så kom Gustav på besök till Växjö! :)



December:

Kylan slog till, och det var dags för snölekar! Pulkaåkning med KomMedia och snöbollskrig med utbytesstudenterna

 
Utisarna

Vi fikade en del, och så lekte vi julklappsleken hos Sandra innan vi alla begav oss hemåt för julfirande med familjer.


Fika


Julklappslek

Jag firade i Påskallavik med hela släkten. :) Hur mysigt som helst.




Året som gått - del tre

Juli:

I juli kom jag tillbaka till Sverige, och på något underligt vis kändes det som om jag aldrig varit borta. Jag började jobba på glasscafét igen, badade en del (saknade vattnet när jag var i Schweiz), kalasade med vännerna, var på teater i Vadstena och låg en hel del i hängmattan.


En egen liten glasskapelse




I slutet av månaden kom Samuels föräldrar på besök och vi åkte bland annat till Omberg, runstenen och Tåkern.

Augusti:

I augusti hängde jag också en hel del med mina vänner, och så fick jag vet att jag blivit antagen till universitetet här i Växjö och att jag fått en lägenhet. :) 
En dag var mamma, pappa och jag här och lastade in möbler och kollade in området. 

 

Sandra och jag hade innan dess även hunnit med en resa till Italien för att hälsa på Gustav :)



I bella Italia

Sedan bar det av mot Växjö igen, denna gång definitiv flytt. Det var introduktioner hit och nollning dit.


På den avslutande nollningssittningen såg gruppen Poptits ut såhär

September:

I september bokade jag en resa till Schweiz och var glad, glad, glad. Men innan det bar av umgicks jag en massa med campusmänniskorna. :)



Vi hängde en hel del hemma hos Sandra och på Stallarna, och "torsdagsöl" blev ett begrepp.



Och så bröt vi oss in hos Max medan han och Filip var på biblioteket och pimpade hans lägenhet.






Året som gått - del två

April:

April inleddes med besök från Sverige. Det var fina familjen som tagit planet ner till Schweiz. Vi vandrade runt i Basel, var på orkesterrep och gjorde små resor, både med värdfamiljen och familjen Oberholzer.



Kajsa och Anna på äventyr - de är så söta, de pratar inte samma språk och förstår ingenting som den andre säger, men ändå har de rätt kul ihop :)





En annan dag i april var jag och Samuel i Zürich och lekte med fotoautomaten.




Annars innehäll april mest väntan på sommaren, glass i Tyskland, dans hela natten med tjejgänget från Zürich, Mamma Mia-musikal i Basel, studsmatta och Michaels dop. En sväng till finfina Luzern med två finländare hann jag med också.


Åhhh, en sån underbart vacker stad!



Maj:

I maj var jag på medeltidsmarknad i Tyskland och hängde en hel del med Elisabeth. En bit in på månaden var det dags för efterlängtat besök från Sandra. :) Vi fikade, slappade, åkte runt med tåg, dansade i Zürich, var i skolan i Basel, firade Michaels födelsedag i regn och bara hade det allmänt fint!


I Zürich

Sedan var det dags för det jag och Samuel drömt om och planerat såååå länge, en resa till Ellan och PARIS! :D
Ett par underbara, förvirrade, onyttiga, drömlika, fantastiska dagar i den franska huvudstaden.











När jag kom hem var jag förkyld och tillbringade mycket tid i sängen. Efter ett par dagar blev det dock trist och jag drog till Lausanne i franska delen av Schweiz tillsammans med Nadine och Samuel. Där var det rena sommaren. På de flesta bilder såg jag inte riktigt klok ut, men det var en fin dag. Och jag fick den finaste födelsedagspresenten ever, en alldeles egen Amelie-låda! Åh!






Slutet av denna månad var jag på orkesterläger och det var så fint, så fint och jag ville aldrig åka därifrån! Musiken - är ren lycka!



Juni:

I början av juni var jag (och halva orkestern) sjuk ett tag, men piggnade snabbt till. Det var tur det, för en av de första dagarna denna månad åkte jag hem för att vara med vid min systers student. Det var en överraskning för henne (och alla andra) att jag kom, och det blev succé :P



Jag återvände till Schweiz och blev sjuk igen, denna gång inte fysiskt utan av ångest för att slutet på mitt Schweiz-år närnade sig med stormsteg! Jag firade Samuels 20årsdag med honom och hans vänner vid en sjö, klantade mig med tågresandet, lyssnade på Melissa Horn, hade sista tyskalektionen i Basel, besökte Zürich för sista gången och repade massor med orkestern.
Det var nämligen dags för stor musikalkonsert, och mina föräldrar blev inbjudna, fick flyg och allt betalt av orkestern! Hur fint!?!

Sista veckan blev jag intervjuad av lokaltidningen och förärades ett tvåsidigt uppslag och bild på förstasidan :)
Dessutom gick jag på konstutställning med en vän och letade fossiler med barnen.

Den allra sista helgen var det två fester som gick av stapeln och på båda blev jag bortskämd rejält!
Den första var grillfest med orkestern (på midsommarafton, fast det firar man ju inte i Schweiz.) Jag fick en stor låda med schweiziska godsaker, och en fin fin fin bok med bilder från min tid med orkestern





Den andra festen var min avskedsfest, och även där fick jag fina presenter. Halsband, bok, kasettband, nyckelring, godis m.m m.m. Dessutom skrev alla en hälsning på min schweizer-tshirt.








De allra sista dagarna kramade jag Elisabeth hejdå och grät på tåget, jag kramade min orkesterbästis Beat hejdå och grät i trädgården, jag kramade Samuel hejdå och grät på mitt rum. Jaaa, jag grät mycket och bloggade nästan ingenting.

Året som gått - del ett

Som ni kanske minns gjorde jag förra året en liten årsresumé om det fina året 2009. Ni kan läsa HÄR och HÄR
Självklart ska jag göra samma sak för 2010, och nu när julen är öbver tänkte jag börja med del ett av året. Here we go.

Januari:

I januari åkte jag tillbaka till Schweiz efter jullovet hemma i Sverige. Det hände mycket när jag kom tillbaka. Fyllde 20 och överröstes av gratulationer, överraskningar och fina hälsningar. Övade en massa med orkestern, hade det mysigt med musikvännerna, åkte pulka i Tyskland med värdfamiljen och gjorde en del små utflyter, både på egen hand och med fint sällskap.

 





Sedan var det dags för årskonsert med orkestern. Åhh, det var så kul! Ren lycka i två dagar. "Jorden runt på 80 dagar" var temat för konserten och både värdfamiljen och Samuel var där och lyssnade.








Februari:

I februari fick vädret i Schweiz fnatt ett tag och det blev vår. Elisabeth och jag åkte till Zürich och satt på en trappa och åt lunch.



Cyklade en massa med "mina" barn och kände hur våren värmde hjärtat.



Men sedan återvände vintern, eller rättare sagt, vi återvände till vintern. En veckas skidtrip i Alperna stod nämligen på schemat. Jag hade inget internet under en veckas tid, och min telefon lade av, vilket först var otroligt stressande, men efter en dag eller två kändes enormt skönt! Det var fint att bara vara, i kylan, snön, mellan bergen. Man såg alla stjärnor så väldigt tydligt och det var lätt att andas.






Tyvärr blev jag magsjuk sista dagen och smittade hela familjen, men jag hann bli frisk i tid för Fasnacht, den stora karnevalen. Åkte in till Basel i spöregn klockan tre på en måndagmorgon och spenderade sedan nästan ett dygn i staden (med lite pauser för att åka hem och sova ^^)


Klockan fyra på morgonen drog spektaklet igång



Några timmar senare åkte jag tillbaka med Elisabeth och drunknade i konfetti ^^

Mars:

I mars kom finaste Ida på besök! :) Vi fikade en massa, gick på bio, hade snöbollskrig med Samuel i Zürich och köpte en jättestor brezel.



Samuel hade varit i New York och en dag när vi träffades i Basel fick jag en hel massa fina presenter med "vänner"-anknytning. Sedan gick vi på bio och såg Alice i Underlandet, men eftersom nästan alla 3D-glasögon var trasiga fick vi dela på ett par, vilket tyvärr gjorde filmen aningen suddig... ^^



Sedan hade Jugendband en konsert med en massa soldater.. wiehie ;)



Resten av mars bestod av museumsbesök, drömmar om resor, cykelturer i kortbyxor och en spirande känsla av riktig vår.


Julen 2010

Åh, vad jag tycker om julen! Humöret var på topp, efter att jag framgångsrikt tagit mig till Påskallavik blev det uppesittarkväll med hela tjocka släkten. På dopparedagen vaknade vi och såg våra julstrumpor fyllda till bredden av choklad, böcker och andra fina saker. En god frukost, en lång varm dusch och ett par timmars läsning seanre bänkade vi oss i soffan, på golvet och på stolar framför TVn. Dags för Kalle Anka, denna underliga svenska tradition som ger oss en sådan julkänsla! Helt enligt tradition följdes den av "Kan du vissla Johanna", som precis som andra år framkallade en hel del skratt, en hel hög "naaaw" och kanske till och med en tår eller två. Tomtem knackade på dörren en stund senare, och två och en halv timme senare var alla klappar utdelade och öppnade.

Anledningen till att det tar en sådan tid i vår släkt är nog inte att vi får extremt många paket, utan att vi kör på systemet att yngst börjar med att öppna en klapp medan alla tittar, sedan näst yngst och så vidare. Detta tar som sagt en evig tid, men är mycket roligare, eftersom man nu ser vad alla får, man hinner se vad man själv får och man ser folks glada miner när de öppnar de man gett dem. :)
Min skörd bestod bland annat av en locktång, en morgonrock, en supermjuk filt, en himla massa bodylotions och badgrejer, en vattenkokare och lite annat smått och gott. Finfina saker, minst sagt!

Idag är det kusin Elins 18årsdag, vilket såklart ska firas stort, och så blir det utgång i Kalmar ikväll! :)

Vi hörs, vänner! Hopaps er jul var toppen!

Dan före dan före dopparedan

Min plan för dagen var att gå till frissan här på campus, och trots att vissa av mina vänner tyckte att jag lät som en pensionär när jag sa att det var det enda jag hade planerat så tog det faktiskt en ganska stor del av dagen. En och en halv timme att toppa lite ^^ Men bra blev det, och det är väl bra att de är noggranna. :)

Efter att ha blivit lite hår fattigare gick jag en snabb och frusen promenad till ICA. Hade inte tänkt handla innan jag åker egentligen, men ibland måste man bara fylla på förrådet. Och jag kan ju inte vara utan oboy imorgonbitti. ;)

Resten av dagen har jag ägnat åt disk, dammsugaren, packningen, hemtentan och så lite skönlitteratur-slappande ovanpå det. Nu slökollar jag TV och snart ska jag prata med Samuel i telefon.

Och det var ungefär allt jag hade att säga för tillfället. Vi höres, vänner.


Idag har jag...

  • Varit uppe med tuppen och tvättat nästan alla kläder jag äger
  • Städat i min lägenhet
  • Läst ett antal sidor kurslitteratur
  • Känt mig som en riktig hemkunskapslärare när jag lärde en amerikan och en litauer hur man gör kanelbullar och pepparkakor. (och tvingat dem att smaka på pepparkaksdegen såklart ^^)
  • Vandrat campus runt med Cassandra och Max för att hitta ett ställe att dricka te på.
  • Misslyckats med föregående punkt och därför intagit denna ädla dryck hemma hos Cassandra istället, under trevligt småpratande om ditt och datt.
  • Sett sista avsnittet av underbara "Våra vänners liv"
  • Sett "Sagan om ringen" nummer 3


Tyvärr framgår det inte så vidare tydligt av bilden hur stor denna kanelbulle (made by Coulson) är, men om jag säger att den precis fick plats i min hand så kan ni tänka er :)

Idag var det ju måndag, vilket jag i mitt förvirrade tillstånd inte fattade förrän framåt eftermiddagen. Det betyder att ännu en helg gått. Den spenderades bland annat i en tenta-lokal, hemma hos klasskompisen Elin, i en badtunna på en parkering (mycket trevligare än det låter) och på promenader i snön.
Dagarna som kommer har jag inte mycket planerat. Lite telefonsamtal med olika vänner, kanske en trip till staden, och så klippning, packning och städning innan det på torsdag bär av mot släkten och det stora julfirandet. Men innan dess hörs vi säkerligen igen.

Godnatt


5 - Favoritplatser

Jag orkar inte riktigt skriva om allt på listan, så jag hoppar lite till det som känns roligt. Så idag skriver jag lite om mina favoritplatser.

Det finns många platser som jag gillar. Paris, Schweiz, golvet i mitt rum, café Tufvan här på Campus... Men den plats som varit min favorit längst är nog Lövö. Den lilla byn i östra Småland där vi har vår sommarstuga. Eftersom bilder säger mer än tusen ord så får ni se lite bilder.











Vi brukar fira midsommar på Lövö



Vänner i Schweiz

Åh, Elisabeth.... Jag skrev ingenting om mina vänner i Schweiz för att jag ville spara dem till inlägget "Schweiz" som kommer senare på listan. Jag har inte glömt dig, såklart! Never ever! Det är bara det att eftersom du och mina andra vänner var så stor del av året i chokladlandet så ville jag spara det till det inlägget. Annars skulle jag inte ha så mycket att skriva om senare... ^^




4 - Mina vänner

Dagens ämne skulle jag kunna skriva en hel roman om. Eller till och med flera romaner. Men eftersom detta ju faktiskt är en blogg så ska jag försöka hålla mig till ett blogginlägg.

Mina vänner alltså. De är det bästa jag vet.
Jag har haft många vänner genom åren (låter som jag är hur gammal som helst ^^) På lågstadiet hade jag en bästis, vi hängde med varandra hela tiden. Jag lärde henne läsa och stava och hon lärde mig att klättra i träd. Eller ja, hon försökte lära mig. Jag fastnade mest. Men då var det hon som sprang efter hjälp så att jag kom ner igen. :) Vi bråkade en del också, och innan vi började mellanstadiet hade vi glidit ifrån varandra lite.


Bästis och jag på lågstadiet


När jag tänker tillbaka på mellanstadiet så känns det som om vi alltid umgicks hela klassen. Men det är säkert inte sant, minnet är inte alltid tillförlitligt. Det är inte många från min mellanstadieklass som jag fortfarande har kontakt med, men jag minns det som en fin tid. :)

På högstadiet hängde jag med tre andra tjejer i min klass. Det var alltid vi fyra, vi umgicks mycket även utanför skolan, och vi har fortfarande kontakt med varandra och träffas ibland.

Sedan började jag gymnasiet och det klickade direkt med ett helt gäng underbara människor, som jag räknar till mina allra bästa vänner. Vi hade filmkvällar, picknickar, vi sov över hos varandra och var vakna hela nätterna, vi pratade om allt och ingenting. Och det gör vi fortfarande när vi ses, även om det blir mer sällan eftersom alla är utspridda i Sverige och Europa.









På musikskolan har jag också fått en massa vänner såklart, och även om vi inte spelar ihop längre så betyder de jättemycket för mig.



Nu bor jag som ni vet i Växjö, och även här har jag träffat på ett helt knippe finfina människor. Vi har redan haft en massa kul ihop och det ska bli spännande att se vad vi hittar på i framtiden :)






3 - vanor och ovanor

Goda och dåliga vanor har vi väl alla och detta är mina.

Bra vanor:

Jag kommer alltid i tid

Jag ser till att nästan alltid ha matlådor i frysen

Jag läser alltid de böcker jag ska till tentor och gör alltid det jag ska till andra arbeten

Försöker se till att alltid ha det snyggt i lägenheten

Går ofta till stan istället för att ta bussen



Dåliga vanor:

Jag ställer väckarklockan, men snoozar alltid alldeles för länge

Jag är jättedålig på att äta frukt och grönsaker

Jag diskar inte alls så ofta som jag borde

Jag äter alldeles för mycket choklad och dricker för mycket oboy ^^

Vad som hände med de "regelbundna joggingturerna" ska vi inte ens tala om :P


Nu ska jag snart iväg och göra det muntliga franskaprovet, och jag mår lite illa inför det. Är jätte-, jättenervös! Fy! Vi fick tillbaka tentan idag, jag klarade mig bra, men usch vad nervöst det är att stå där i kö och vänta på att få sina papper i handen! Dessutom hade vi föreläsning idag och ute är det full snöstorm... Känns inte som en toppendag det här! Längtar tills i kväll då jag får krypa ner under täcket och låtsas att dagen aldrig funnits!



2 - Favoritmusik och favoritfilm

Åh, vad svårt det här är! Hur ska man kunna välja favoriter, när det finns så mycket underbart att se och lyssna på? Nåväl, ska göra mitt bästa.

Som jag skrev i förra inlägget så älskar jag musik, och jag har många favoriter. Det som inte faller mig i smaken är dock hårdrock, hiphop och sånt ^^ Just nu lyssnar jag mycket på svensk musik; Lisa Ekdahl, Säkert, Thomas diLeva, Melissa Horn och Lars WInnerbäck. Internationellt sett är Regina Spektor den stora favoriten, kommer aldrig glömma när jag såg henne live på en liten klubb i Schweiz.
Jag gillar klassisk musik också, speciellt när jag ska plugga.


Dålig bild på Regina Spektor i Schweiz. Om jag säger att vi stod nästan längst bak så fattar ni hur litet och mysigt det var :)

När det kommer till film så har jag upptäckt ett tydligt mönster i min filmsamling. Det är choklad, Johnny Depp, Audrey Tautou och det är franskt. De mest sedda och älskade filmerna i min samling är nämligen Chocolat, Alice i Underlandet, Kalle och chokladfabriken, Tillsammans är man mindre ensam, Coco avant Chanel och sist men absolut inte minst Amelie från Montmartre.
Dessutom är jag svag för musikaler, tillexempel Hair, och jag älskar filmer som Shrek och Kejsarens nya stil.




1 - Presentation av mig

Jag heter Ronja och är tjugo år gammal, om ett par veckor tjugoett. Jag kommer från Motala, där jag bodde fram tills jag för cirka ett och ett halvt år packade min väska och begav mig till den lilla byn Eiken i Schweiz för att jobba som au pair. När jag kom hem i juli bodde jag återigen ett tag i Motala innan jag flyttade till Växjö för att börja plugga till informatör på Linnéuniverstitetet. Och det är här jag befinner mig just nu och troligtvis minst ytterligare två och ett halvt år till.

Jag har ingen aning om vad jag kommer bli när jag blir stor, men jag älskar det skrivna ordet och drömmen om författarskap bär jag alltid med mig. Jag har äntligen lärt mig att saker och ting kan bli hur bra som helst även om man inte planerar dem in i minsta detalj i förväg.

Att tillbringa elva månader i Schweiz var det läskigaste och häftigaste jag någonsin gjort och jag saknar det ibland så att det gör ont på riktigt. Att vara "fast" i Sverige på obestämd tid gör mig en smula nedstämd och nervös, men trots det så trivs jag himla bra här i Växjö.

Musik är något av det bästa jag vet, och jag kan spela både piano och saxofon, även om jag tyvärr spelar väldigt lite just nu. Tiden räcker inte riktigt till... Jag har en not tatuerad på vänster skuldra och det första jag gör när jag kommer hem är att sätta på Spotify.

Förutom musik så älskar jag choklad, böcker och allt som är franskt.


På min kombinerade avskeds- och midsommarfest i Schweiz

23 dagar

På min vän Marias blogg kan man nu läsa en liten rolig "bloggserie" som går ut på att hon i ett antal dagar berättar något om sig själv enligt en lista. Tyckte det var en finfin idé så jag snodde listan, gjorde om den lite så att den passar mig och tänkte göra som hon.

Listan ser ut som följer och första inlägget kommer om en stund

Dag 01 - Presentation av mig
Dag 02 - Favoritmusik och favoritfilm
Dag 03 - Vanor & ovanor
Dag 04 - Mina vänner
Dag 05 - Skola & utbildning
Dag 06 - Arbetsliv
Dag 07 - Grymma hemsidor & bloggar
Dag 08 - Om jag kunde...
Dag 09 - Drömmar & mål
Dag 10 - Favoritplatser
Dag 11 - Dåliga sidor
Dag 12 - Bra sidor
Dag 13 - Meningen med livet - enligt mig
Dag 14 - Kärlek
Dag 15 - Rädslor
Dag 16 - Saker jag ångrar
Dag 17 - Människor jag önskar att jag fick träffa
Dag 18 - Religion och traditioner
Dag 19 - Saxofonen, pianot och jag
Dag 20 - Schweiz
Dag 21 - När jag är deppig...
Dag 22 - När jag blir gammal
Dag 23 - Mina finaste minnen

Jazzklubb och Chlaushock

hej på er!

igår var jag, Sandra och Cassandra på mysigaste klubben inne i stan. De luxe heter den. Först hade hela gänget förfest hos Stina, men medan de andra gick till Grace för att se och lyssna på Daniel Adams-Ray så styrde vi tre alltså stegen till De luxe. Det var superdupermysigt! Tyvärr har jag inga bilder, men det var levande ljus, väggar tapetserade med coola affischer, lite gamla och omaka stolar och bord. Vi satt först en liten stund på övervåningen, innan vi flyttade oss en trappa ner där det spelades live jazz. Skitbra, och jag blev galet sugen på att spela på riktigt igen!!
Vi dansade några timmar, till bra musik! Det var kul att för en gångs skull dansa till nåt som går att dansa till, haha! :P
Efterfesten blev hos Filip tillsammans med Grace-folket, men jag gick hem rätt snabbt och trillade i säng vid tretiden. En toppenkväll, som tyvärr inte fastnade på bild...

Dagens planer är pepparkaksbak, dammsugning, julklappsinslagning och sedan GoodbyeGala för utbytesstudenterna..
Men först ska jag titta tillbaka lite i tiden, närmare bestämt ett år. Fick ett mail från min schweiziska kompis Beat där han bland annat skrev att Jugendband har konsert idag och sedan Chlaushock (julfest) ikväll. Helt sjukt att det redan gått ett år sedan jag var på Chlaushock! Det kan ni läsa om HÄR


Vår konsert för ett år sedan


Valentin (vår dirigent) och de andra fick ris av tomten och hans medhjälpare för att kunna hålla koll på orkestrarna ^^


Året som gått - del tre

Juli:

I juli kom jag tillbaka till Sverige, och på något underligt vis kändes det som om jag aldrig varit borta. Jag började jobba på glasscafét igen, badade en del (saknade vattnet när jag var i Schweiz), kalasade med vännerna, var på teater i Vadstena och låg en hel del i hängmattan.


En egen liten glasskapelse




I slutet av månaden kom Samuels föräldrar på besök och vi åkte bland annat till Omberg, runstenen och Tåkern.

Augusti:

I augusti hängde jag också en hel del med mina vänner, och så fick jag vet att jag blivit antagen till universitetet här i Växjö och att jag fått en lägenhet. :) 
En dag var mamma, pappa och jag här och lastade in möbler och kollade in området. 

 

Sandra och jag hade innan dess även hunnit med en resa till Italien för att hälsa på Gustav :)



I bella Italia

Sedan bar det av mot Växjö igen, denna gång definitiv flytt. Det var introduktioner hit och nollning dit.


På den avslutande nollningssittningen såg gruppen Poptits ut såhär

September:

I september bokade jag en resa till Schweiz och var glad, glad, glad. Men innan det bar av umgicks jag en massa med campusmänniskorna. :)



Vi hängde en hel del hemma hos Sandra och på Stallarna, och "torsdagsöl" blev ett begrepp.



Och så bröt vi oss in hos Max medan han och Filip var på biblioteket och pimpade hans lägenhet.






Jag skulle sitta på ett tåg mot Paris och låta Sverige vara



Snön fortsätter att falla, och jag börjar bli en liten aningens smula trött på det. Eller, kanske inte snön i sig, men på den eviga kylan, att ta på sig tjugofem lager kläder varje dag, att halka och slira på vägen till skolan, på det hemska hemska mörkret, på att gatlyktorna tänds klcokan halv fyra, på att inte se solen på hundra år. Det är jag innerligt trött på! Och det värsta är ju att jag kommer tvingas stå ut ett bra tag till...

Nåväl, man får försöka göra det bästa av saken. Dricka mycket te, överkonsumera värmeljus, träffa sina vänner så ofta man bara kan, promenera och försöka låtsas att vintern är vacker (ibland måste man ju faktiskt inte ens låtsas, även om det tyvärr är alltför sällan), läsa fina böcker (mellan kurslitteraturen) och drömma sig bort ibland, till vackra städer, grönt gräs, en stor varm sol och bara ben. Tills sommaren kommer tillbaka.

Snöbollskrig!

Igår hade jag ännu en toppendag!
Började med städning och disk, vilket i och för sig inte är så himla toppen, men det är mysigt när det är klart ^^
Sedan blev det kurslitteratur ett tag innan jag satte igång och bakade bullar och ischoklad.

Vid femtiden ringde det på min dörr, utanför stod Max och Sandra och peppade för snöbollskrig! På med långkalsonger och ut i kylan! :)

Det var utbytesstudenterna som ordnat fighten och det var sjukt kul! :)
Eftersom det inte är ideal snö att forma bollar av så blev det mer en brottningsmatch, alla mot alla. Efteråt försonades vi dock för ett gruppfoto och lite senare varm choklad och bullar hos mig.











På kvällen blev det Idolmys med klassisarna och när jag kom hem somnade jag på direkten. Fin dag! :D

The perfect day of a pumpkinprincess

Åhh, en dån underbart bra dag jag har haft! Precis som jag förstått att många av mina klasskamrater också har. Det har vilat ett magiskt skimmer över denna dag, på nåt vis.

Vi fick tillbaka tentan, som gick bra. Vi redovisade kulturanalysen, som gick bra. Vi fick tillbaka omvärldsanalysen, som gick bra.
Jag såg en bra TV-serie och kände mig helt avslappnad för första gången på länge.
Jag och Sandra fikade med två hysteriskt roliga utbytesstudenter (eller utisar som vi kallar dem ^^)
Jag hade ett fint fint telefonsamtal med Samuel i Schweiz.
Jag och mina braiga vänner gick till Stallarna och hade hur kul som helst.

Åh, det har varit så bra! :D

Nu avslutar vi med Robinson på TV4play och hoppas att det kommer många fler sådana här dagar! :)


Utisfika. Jag, tysken Sebastian och amerikanen Coulson


Söta vänner påväg till Stallarna

Musiken!

I förmiddags när jag dammsög "hittade" jag min saxofon som låg halvt inskjuten under sängen. Naturligvis visste jag att den var där, men jag har inte ägnat den så stor uppmärksamhet på sista tiden. Men nu tog jag upp den och spelade en trudelutt. Inte lät det bra, inte, jag har inte spelat på så väldigt länge... Jag vet inte varför, för det är ju något av det bästa jag vet. Kanske för att det ÄR roligare att spela tillsammans och för att min motivation inte är på plats för tillfället (när det gäller allting).

I alla fall så började jag fundera på musiken.. Musik. Detta underbara fenomen! Finns det någon som inte gillar musik liksom?! Tror inte det. Med medan vissa får sina adrenalinkickar genom att hoppa bungeejump eller fallskärm så får jag min genom musiken. Ställ mig på en scen med min saxofon och ett gäng musikvänner och jag svävar på små moln av lycka i flera timmar efteråt. Jag älskar det! Jag älskar nervositeten, känslan av metallen undet fingertopparna, strålkastarna i ögonen, värmen som lamporna utstrålar. Jag älskar att stå backstage och kika ut på publiken som strömmar in, jag älskar att se mitt namn i ett program, jag älskar att humma min stämma på en låt och höra en kompis fylla i med sin egen stämma. Jag älskar applåderna, busvisslingarna och att bocka och buga, och spela extranummer. Jag älskar att spela tills läpparna svider, jag älskar de italienska orden som beskriver musiken, jag älskar anblicken av ett notblad, jag älskar alla fina, underbara vänner jag lärt känna genom musiken. 
Men framför allt älskar jag känslan av att skapa något med andra. Något vackert, häftigt, spännande, roligt eller speciellt. Jag älskar när en svår takt plötsligt faller på plats, när fingrarna spelar utan att huvudet hänger med och man inser att det var en själv som skapade det ljudet. Jag älskar att inse att jag är en del av en grupp som skapar! Underbart!

Jag saknar tiden när jag var en del av en sådan grupp och jag är lite ledsen över att jag inte riktigt har tiden att vara det nu. Men det är en övergående fas! Någongång, snart, ska jag spela igen!


Lycka, med fina älskade Jugendband



RSS 2.0