Lördag och söndag

Varning för långt inlägg med mycket bilder! ^^

Sådär ja, nu tänkte jag skriva lite om vandringen.

Vi gav oss alltså av tidigt på lördagsmorgonen. Åkte i ungefär två timmar tills vi kom till byn Linthal i kanton Glarus (förövrigt är det byn som nuvarande Mr. Schweiz kommer ifrån ^^):



Väl där tog vi på oss våra ryggsäckar och gav oss av. Regnet strilade ner och det var dimmigt, men det hindrade oss inte! Nu skulle vi bestiga berg minsann!




Efter ca en timmes promenad kom vi till en bro.. Christian balanserade på räcket till barnens förtjusning ^^


Vi hoppade över floder från sten till sten

Till en början var det bra väg; visserligen brant, men bred och fin. Vi mötte till och med bilar ibland. "Detta blir väl inte så jobbigt", tänkte jag. "Om det bara slutar regna så" En smula kallt och blött var det nämligen.


Här har jag på mig; linne, t-shirt, två tjocka luvtröjor och regnjacka, och jag frös ändå så att jag skakade


Ju högre upp vi kom, desto sämre blev dessutom vägen. Vid det här laget var man glad om det såg ut såhär:





Vi såg murmeldjur också förresten :)
Så söta så! Men visste ni att murmeldjur låter sjukt konstigt. Hade jag inte fått berättat för mig att det var de som lät så hade jag helt klart trott att det var en fågel. De pipar liksom jätteskumt ^^


På en sextimmarsvandring har man gott om tid att tänka. När det var som jobbigast, och man nästan kröp fram  på alla fyra, så funderade jag på varför man egentligen gör såna här saker frivilligt.
Men sen tittade jag upp och fick syn på detta:



Och då förstod jag nästan varför.



Och när jag tittade ner i dalen där vi varit för några timmar sedan, och tänkte på vad jag faktiskt klarat av så kände jag mig ganska nöjd med mig själv.



Allra längst därnere hade vi varit tidigare på dagen


När vi sedan kom upp ovanför molnen så sken solen och himlen var klarblå. Bergstopparna tycktes vara så himla nära, och luften var extremt hög och klar.




Efter mycket möda och stort besvär nådde vi tillslut fram till Fridolinshütte; stugan där vi skulle övernatta:


Stugan.

Vi kom precis i tid till kvällsmaten, som intogs i ett varmt och mysigt rum tillsammans med övriga vandrare. Det var soppa, köttgryta och till efterrätt chokladpudding. Ute var det nästan minusgrader, men inne i stugan var det underbart varmt. Man satt kring robusta träbord och åt sin soppa och pratade med bordgrannarna på hurtig schweizertyska, rena klichén! ^^ Men en trevlig sådan.
Vid halv tio-tiden gick vi ut i kylan för att besöka toaletten (utedass). Vi borstade tänderna i iskallt vatten och gick sedan och lade oss. Sov gjorde man i rum med plats för tjugo personer. Sängarna var fyra stora madrasser med fem kuddar och fem täcken på varje. Iklädd tajts, sockar, t-shirt, sovsäck och med täcke så frös jag lite i alla fall. Men, som tur var så fick man gratis te i stugan, så Christian fyllde alla våra tomma vattenflaskor med varmt te. Men inte för att dricka, utan för att ha i sängen! Åhh, så varmt och skönt det var! :) Ärligt!

På morgonen gick vi upp, åt en stadig frukost och lämnade kvar väskorna i stugan för att ta en liten promenad i närheten (som blev 2,5 timmar lång). Vi gick till en annan liten stuga, en såkallad "nödfallsstuga". Den är till för att sova i i nödfall helt enkelt. Extremt enkelt inredd, men en natt funkar kanske. I alla fall så skulle det finnas kristaller där, och barnen ville såklart leta. Dessutom var det fantastisk utsikt över en glaciär.


Ser ni stugan där uppe? Följ skuggranden till vänster, mitt på den lilla bergskammen ligger en vit liten fyrkant. Den är det.


Sista delen av vägen till stugan fick man klättra från sten till sten


En hel del kristaller hittade vi allt


Anna

Det finns några bilder på mig när jag posar framför utsikten, men de finns på Christians kamera. Lovar att visa såfort jag får dem.

Vi gick tillbaka till Fridolinshütte, åt lunch och gav oss sedan av neråt. Solen sken, och jag brände min nacke :(
Att vandra i linne kanske inte var så himla bra egentligen...
I alla fall så tog vi den kortare vägen ner, och vid halv sex var vi framme vid bilen. (Lämnade stugan klockan två).
Sammanlagt gick vi alltså ca 12 timmar på dessa två dagar. 12 timmar på en stenig, brant stig med tunga ryggsäckar; det tycker jag är ganska bra gjort av oss. :)

Kom hem till Eiken vid åttatiden, och gud vad skönt att få duscha! Hade inte gjort det sedan fredageftermiddag innan jag åkte till Basel. Och att få byta kläder! Jippie! :)

Imorse vaknade jag såklart med träningsvärk, men faktiskt är det inte så farligt som jag trodde! Lite rumpont, men det funkar. Dock är mina fötter fortfarande trötta, och min rygg svider lite. Men det var det helt klart värt!
Nästa gång ska jag bara ta med varmare kläder. Det kan ju faktiskt regna ^^

Nu ska jag göra min tyskaläxa och städa lite här.
På torsdag eller fredag kommer Ellan från Österrike och hälsar på ett par dagar! Ska bli sååå kul, men det fick mig att inse att jag nog borde städa lite ^^
Så, jag gör det nu ;)

Vi hörs säkert senare idag igen!
Kramar

Men vi börjar från början

Såklart ska jag snart berätta om vandringen och visa bilder (imorgon), men jag tycker att vi tar det från början, och därför börjar jag skriva där jag slutade så att säga. Fredagen.

Ni minns kanske soldaterna som kom och ringde på, och stridsvagnarna som rullade in? I vilket fall som helst så stannade de hela dagen.

Anna och Michael var helt till sig, och efter att ha varit ute och tittat på nära håll så satte vi oss i fönstret och väntade på att något skulle hända:
 


Men ingenting hände. Stridsvagnarna stod kvar, soldaterna gick runt, åt lite glass, pratade med folk och så.. Men inget mer.

När Olga kom hem åkte vi till en skoaffär och köpte mig ett par vandringskängor (numera mina bästa vänner! ^^), och så var vi på Lidl och handlade lite färdkost.
Kom hem vid tjugo i fem, jag bytte om för att ta tåget till Basel klockan fem och möta Samuel.

När jag kom ut för att gå till tåget var hela Eiken samlade utanför vårt hus för att titta på soldaterna, som fortfarande inte gjorde så mycket.
Jag blev presenterad för en granne, som leder en orkester här i byn. Tyvärr övar de på måndagar, då jag har tyska, men min tyskakurs slutar 26 september, så då ska vi hitta någon som inte ligger på måndagar, så att jag
kan spela då. Topp!

Tog alltså tåget till Basel och mötte Sam. Satte oss vid Rhein; han med kaffe och jag med glass ^^
Solen gick ner bakom husen i stan, i floden "simmade" folk förbi (dvs flöt med strömmen, ska jag med göra någon gång), runt omkring satt en massa folk och hade det bra, tja, det var fint helt enkelt! 


Basel fotograferat genom mina solglasögon. Blev ju så mycket finare på det viset, enades vi om

När solen helt hade gått ner och kaffet och glassen var slut gick vi runt lite innan vi hittade en mysigt liten bar som vi satte oss på. Vi tittade på folk, lyssnade på musik, drack svensk cider (i alla fall jag, Samuel var "manlig" och drack öl ^^) och snackade. Trevlans! Klockan elva gick tåget till Zürich, så vi sa hejdå, och jag tog tjugo-övertåget hem. 
Precis när kyrkklockan slog tolv öppnade jag dörren här hemma.
Packade lite inför vandringen innan jag lade mig, men det får ni höra mer om imorgon 
Natti!
 

För några timmar sen

...såg det ut såhär. Jag var ovanför en glaciär.. Hade klättrat upp alldeles själv. Ni ser kanske utmattningen i mitt ansikte.. Men det var det värt.
Skriver mer sen, nu MAT!! :D



Fler bilder kommer som sagt. Just wait.. ^^

Bye for now

Nu åker vi till Alperna och vandrar. Kommer hem imorgon, då berättar jag allt om vandringen och även om gårdagskvällen (som var tipptopp). Om vi inte kommer hem för sent såklart, för då får ni vänta till måndag ^^
Ha en bra helg!

Kram

Schweiziska soldater utanför min dörr

Jag sitter i min säng i pyjamas och tittar på Desperate Housewivies. För fem minuter sedan blev jag dock avbruten av att det ringde på dörren. En aning undrande gick jag ner och öppnade. Utanför stod tre uniformerade soldater, och bakom dem två stora stridsvagnar och säkert tio soldater till. Min första tanke var; "Oh, no, hur ska jag förklara att jag faktiskt är lagligt i landet?" Min andra tanke; "Oh, no, och jag som har min fula pyjamas på mig!" Min tredje tanke; "Hmm, jag undrar vad de vill". Under tiden jag tänkte hade soldaterna såklart förklarat vad de ville.. på schweizertyska of course. Tror ni jag fattade nåt? Såklart inte, så på stammande högtyska förklarade jag att jag tyvärr tyvärr inte fattat ett ord. De berättade då att de höll på med en övning; en av deras stridsvagnar hade "gått sönder" och behövde repareras, var det OK om de parkerade den utanför vårt hus någon timme eller så? Ehh, ja, visst, varsågoda, sa jag. Så nu har vi en stridsvagn på besök ^^
Gömde mig bakom gardinerna och tog några mobilbilder genom fönstret, håll till godo:






Hütte

Vi ska ut och vandra i helgen. Åker tidigt på lördag, går hela dagen, övernattar i en stuga på berget och går tillbaka och åker hem på söndagen.

Det finns många stugor att välja på, men det gäller att den uppfyller alla kriterier; det får inte vara alltför långt att gå, inte för högt, inte för enkelt (tex vore det bra om toan låg i samma hus som sängarna) och det måste finnas plats. Trodde vi hade hittat den perfekta, nämligen denna:



Dessutom finns det en cool bro precis där:



Men självklart var den fullbokad när vi ringde nyss, så sökandet fortsätter!

Jogging och desperate housewives

Idag började jag dagen med en joggingtur, vilket såklart var nice. Det finns en massa småvägar som går lite huller om buller uppe på berget (kullen, whatever ^^) där jag sprang. Helt plötsligt blir jag omkörd av en stor stridsvagn där mitt på den lilla vägen. Stridsvagnen stannade några meter längre fram, och de fem soldaterna satte sig och började spela kort. Jag undrar vad de gjorde där, mitt ute i ingenstans egentligen.

Nu på eftermiddagen har jag spelat lite saxofon, och kollat på ett avsnitt av Desperate Housewives. Olga har varit hemma hela dagen, som alltid på torsdagar, så det  är liksom min lediga dag (plus helgen såklart). Just nu är hon dock ute med en vän, så jag ska jobba några timmar nu (dvs vara med barnen som snart kommer från skolan, tills dess att Christian och Olga kommer vid femtiden). Om jag får gissa vad vi ska göra så blir det antagligen studsmatta och blindbock. Det är de mest poplulära lekarna just nu ^^

Olga sa igår att om jag vill så kan jag göra planer för ikväll och imorgonkväll, men jag vet inte riktigt vad jag ska hitta på.. Ikväll stannar jag med största sannolikhet hemma, imorgon får vi väl se. Förslag någon? ;)

Hoppas allt är bra med er alla!
ha det bäst
kram


Svenskt lösgodis

Jag vaknar varje morgon och tror att jag ska få hemlängtan. Jag går genom dagarna och undrar när hemlängtan ska komma.. Det konstiga är att den aldrig kommer!
Visst saknar jag människorna hemma (självklart!) men vore jag tvungen att välja mellan Sverige och Schweiz just nu så skulle Schweiz vinna. Samtidigt som jag blir överraskad av detta så känns det bra. Måste ju betyda att jag gjort ett bra beslut! :)
Det enda jag verkligen, verkligen, verkligen saknar från Sverige är lösgodiset! har haft såna cravings idag att jag till och med mailade Kajsa och skrev att jag vill att hon tar med en enorm påse godis när hon kommer hit i oktober. Helst så stor att den räcker till jul då jag kommer hem och kan köpa mer, haha ^^


Ge mig detta och jag blir glad ^^

Borde kanske skriva något om dagen, men samtidigt finns det en anledning till att jag inte uppdaterat idag; inget speciellt har hänt egentligen. Har tittat på Desperate Houswives, ätit glass och varit på tyskakurs. Som vanligt alltså!
Imorgon blir det nog jogging på morgonen/förmiddagen, så då kanske ni får höra lite om träningsverk och sånt.'
Men, for now, god natt!

Äntligen!!!

Äntligen är hettan borta!!! Har varit kvävande hela dagen, men för ett par timmar sedan kom världens åskväder; det blåste, söpregnade och haglade till och med! Höll nog på en halvtimme, och nu är det skönt svalt och lätt att andas. Hoppas det kan fortsätta vara såhär lagom!

Idag hade jag inget att göra på förmiddagen, så jag tog mig en tur till Basel (ovanligt ^^). Gick ut genom en annan utgång på tågstationen än jag brukar, och hittade en riktigt mysigt kvarter, med stora, fina gamla hus. Satte mig på ett café där (hemläxan), drack oboy och gjorde lite läxa. Tittade på folk som gick förbi. Mysigt!  Tog mig sedan en promenad genom staden, åt min medhavda lunchmacka här:


Münsterplatz

med utsikt över det här:



Sedan blev det en sväng i affärer (köpte dock ingenting) innan jag tog tåget hem igen.

Väl hemma hämtade jag bara Annas fiol. Sedan satte jag mig på bussen till grannbyn Frick, där Anna var i simhallen med sin kompis och hans mamma. Hämtade upp henne där, och vi gick till musikskolan. Detta var vid tidpunkten för ovädret, vi hade tur som precis hann in i skolan innan det började. När lektionen var slut hade det också slutat regna! Flyt! :)
Tog tåget hem, och nu har vi ätit, varit en sväng på Eikens lilla bibliotek och ritat lite. Känner mig ganska trött, men några timmar till ska jag väl hålla mig vaken. ^^

Vad pysslar ni med allihopa?? Allt väl?
Kramar

Besöksrekord utan kommentarer

Idag har jag besöksrekord här på bloggen; 16 pers. :) Jippie! :)
Men, inte en enda kommentar har jag fått på mina två senaste inlägg... lite skumt tycket jag ;)
Det blir kort det här; den evinnerliga hetta ger mig huvudvärk, så nu blir det massor vatten och sömn....
Hörs imorgon istället
Kram!

090824

Det händer inte så mycket här. Har en riktig slappardag = skönt. Har städat lite, plockat lite, kollat lite på Desperate Housewives...Nu lyssnar jag på Marit Larsen, grymt bra! Henne skulle jag vilja vara:



Bildkälla: http://2.bp.blogspot.com/_sGMBjMPaKw4/SlrSrJVVTBI/AAAAAAAAA-A/piwXvysvTeM/s400/Marit+Larsen+-+If+A+Song+Could+Get+Me+You.jpg

Om ni inte har något för er så borde ni lyssna på hennes låt och kolla på hela videon här: http://www.youtube.com/watch?v=J2eCiRVYTUY&feature=related

Tjaaoo, det blev ett litet "reklam"-inlägg för Marit Larsen det här.. Men, det är vad jag pysslar med just nu, och har inte så mycket annat att skriva ^^

Ha det bäst så hörs vi nog efter tyskan ikväll 

helg

Hej igen!
Nu har jag tid att skriva lite. Har nu uppdaterat mig på Facebook, läst mina mail och ättit kvällsmat. Kom hem från en femtimmarspromenad för några timmar sedan; mysigt och skönt att få röra lite på sig!

Tänkte jag skulle berätta lite om helgen för er. Vi börjar väl, helt logiskt, med fredagskvällen.
Jag tog tåget in till Basel vid sextiden och mötte Tobias på stationen. Vi tog en sväng på stan och han visade mig lite olika ställen som han gillade, lite insidertips sådär. Sedan mötte vi upp hans två kompisar; Tschem hette den ena, och den andra uppfattade jag aldrig namnet på ^^
Först gick vi till en bar som tydligen var Basels dyraste (fråga mig inte varför vi gick dit), men det behövde jag inte känna av, för båda mina drickor (en äpplejuice och en Fanta) blev jag bjuden på av killarna; äkta gentlemän minsann ^^
Vi stannade på baren tills typ klockan nio, för då drog musiken igång. Det var flera olika scener utplacerade på olika stället i Basel, och på varje scen spelades olika sorters musik. Tobias och hans kompisar var där för att ta kort, som de sedan får publicerade på internet eller i någon tidning. Därför gick vi runt lite till olika scener. Jag åkte hem vid elvatiden, ganska tidigt. Inte för att jag inte hade kul, men jag var vansinnigt trött, och dessutom var det en smula ansträngande. Folk överallt, hög musik och killarna pratade ju såklart schweizertyska med varandra, så jag hade lite svårt att hänga med i konverationen ^^

Här kommer lite bilder, tagna med min mobil (måste fixa bättre batterier till min kamera, dessa håller bara en dag.. max!)
Så ursäkta kvalitén...


Det här bandet var galet bra, och tjejen som spelade bad var grym! :)


Ja, här står Tobias och fotar..


Efter en lång natts orolig sömn (drömmar om att missa tåget, drömmar om att somna på tåget och åka för långt, ständiga uppvaknanden när kyrkklockorna slog, förvirrade undringar om vart jag befann mig osv osv) så gick jag upp klockan åtta på lördagsmorgonen. Tog mig en dusch, packade ihop lite grejer och begav mig till grannbyn Frick. Där fixade Olga en biljett till Wildberg åt mig (hon betalade den också, merci viel Mal!!!) och jag satte mig på tåget mot Zürich. Där mötte jag Samuel, och vi gick på loppis. Där fanns inte så mycket av intresse dock, mest kläder, så vi gick ganska snart vidare. Tog tillexempel en liten linbana upp till tekniska universitetet:


I linbanan påväg upp för kullen. Varje morgon är den fullastad med studenter; mysigt va?!


Universitetet


Från "skolgården" har man vacker utsikt över Schweiz största stad

Vi fortsatte vår vandring genom staden, och hamnade där man alltid bör hamna på en stadspromenad:


Starbucks såklart! Och att jag fick grädde på min choklad gjorde inte det minsta, det tog Samuel hand om :)

Efter fikan tog vi tåget hem till Samuel, och pausade för en glass på stationen i Fehraltorf. Jag kom på att jag nog måste sluta låtsas att allt är så billigt som det ser ut. Tex så kostade glassen 2 Franken. Wieehieee, bara två, vad billigt!! Fast nej... 2 är ju egentligen 14 spänn.. Helt normalt alltså.. Jag lurar mig på det varje gång jag ska köpa något.. Och att pengarna SER UT som Monopolpengar gör ju inte saken bättre heller. Men som sagt, jag ska sluta låtsas och börja räkna ^^

I alla fall så kom vi hem till Samuel, och gissa vad vi gjorde? Ni som känner oss gissar kanske på "Vänner" och jäpp, ni har rätt. Vi kollade på "Vänner". Såklart! :)
Käkade god mat som Sams mamma gjorde; en sorts paj med spenat och en annan med plommon (joo mamma, jag åt spenat, och jag tyckte om det!)
Därefter blev det en liten promenad i kvällsljuset:


Påväg bort från Wildberg, upp på berget (Sam säger att det bara är en kulle, men för mig är det ett berg! Så det så! )


Solen gick ner över majsfältet...


...och vi parkerade oss en stund på en bänk under ett träd


Där satt jag och såg nöjd ut ^^

Sedan gick vi hem igen, kollade lite mer "Vänner", men gick faktiskt och lade oss ganska tidigt (tiotiden). Vi var båda trötta, och jag tror jag somnade ganska snabbt.

Imorse tog jag tåget hem vid halv elva. Klockan ett var jag hemma igen, och när jag packat upp och bytt om så begav vi oss ut i skogen. Vårt mål var samma ställe som förra gången; den romerska borgen om ni minns, men denna gång gick vi dit. I fem timmar var vi borta, varav ungefär tre var promenad. Tror det blev ungefär en mils gående. Kändes skönt att få röra lite på sig; dessutom var det lagom soligt och varmt, och utsikten var såklart underbar.


Detta är då Eiken, där vi bor. Skogen i bakgrunden är Schwarzwald och ligger faktiskt i Tyskland! Så nära gränsen bor vi! Inte undra på att min mobil får spatt ibland och skickar "Välkommen till Tyskland"-sms till mig ^^

Nu har ni fått min helg. Det var en myspysig, fin, underbar helg. Synd att tiden går så grymt fort! Men nu ser jag framemot en ny vecka!
Ha det fint, mina vänner. Vi höres
Kramar till er alla!

zu Hause

Hinner inte skriva så mkt nu, vi ska ut i skogen. Ville bara säga att jag är hemma från en fin helg i Zürich och Wildberg med Samuel. :) Myspys, som alltid.
I fredags hade jag det också bra, i Basel med Tobias och två andra.
Nu: iväg.
Skriver nog ikväll, och har kanske lite bilder då också

Tschüss

Musik

Hej på er!
Här sitter jag i min säng i Schweiz och lyssnar på musik och käkar youhurt. Jag har "hittat" en massa ny bra musik!
Lyssna på dessa:

Marit Larsen - If a song could get me you (finns på både Spotify och youtube)
Robbie Robertson- Shine your light (har jag bara hittat på youtube, Den kommer från filmen Ladder 49, skitbra film förövrigt!)

Ute regnar det och är bara 20 grader; hur skönt som helst!!! Jag svettas inte, haha!! :)
Dock så får det gärna sluta regna innan jag ska ut ikväll.... Aja, annars får jag väl använda mitt fina paraply, med en karta över Basel på. Kanske behövs även om det inte regnar, haha! Fast jag har faktiskt slutat gå vilse så mycket! Igår hittade jag en ny shoppinggata, och jag hittade trots det tillbaka till tågstationen sen! Det ni! ^^

Nu ska jag snart gå till skolan och hämta Anna. I vanliga fall går hon hem själv, men hon har inget paraply, så jag tänkte ta med mig ett och hämta henne, så slipper hon bli blöt.
Vi hörs kanske i kväll, annars blir det nog på söndag. Ska ju iväg till Zürich ganska tidigt imorgon, och sova där, så jag kommer hem på söndag. Ha det gött till dess!
Liebe!

Torsdag i Basel

Idag tillbringade jag dagen i Basel. Tog tåget som vanligt:


Härifrån åker jag


Lilla Eiken, Vårt hus syns inte, men vi bor typ mittemot kyrkan

Väl i Basel tog jag en liten upptäcksfärd på stationen, och hittade detta:


Dörren till Frankrike!! Jo, det är sant, om man går igenom dörren är man i Frankrike och alla pratar franska. :)
Minns ni den från tågluffen, Sandra och Ellan?? :)

I Basel gick jag på stan, och försökte hålla mig i skuggan. Det var årets varmaste dag här; uppemot 40 grader. Pust! Men inne i affärerna var det svalt och skönt. Köpte mig ett linne.
Sedan träffade jag Elisabeth, en svensk tjej som jag har haft lite kontakt med via Facebook. Detta var dock första gången vi sågs på riktigt. Vi gick till Starbucks (hjärta!) och tog en snabbfika. Det var väldigt trevligt, vi hade mycket att prata om direkt, och det kändes som om vi "klickade" ^^ Hon bjöd mig till sin pojkväns födelsedagsfest nästa helg (Nu har jag typ tre helger i ra inplanerade), får se om jag kan, har inte kollat upp det än. I vilket fall som helst ska vi definitivt ses snart igen, kanske redan imorgon. Hon kanske hänger med mig, Tobias och hans kompisar till musikgrejen i Basel på kvällen.
Wosh, det börjar arta sig det här med vänner. Hoppas det håller i sig! :)

Nu är det dags för sängen här.
Vi hörs imorgon!
Kramar

heiss, heisser, Donnerstag!!

Idag är det varmare än någonsin, och det betyder inte lite varmt. Igår när jag åkte till Basel vid halv åttatiden så visade en termometer på ett hus 39 grader! ^^ Och idag; varmare alltså. Trots det tänkte jag åka till Basel idag med, handla lite och göra min läxa; nämligen att gå på ett café och sedan skriva något om det.
Detta är alltså dagens plan. Imorgonkväll ska jag som jag nog redan sagt till Basel med Tobias och två vänner till honom, och på lördag blir det Zürich med Samuel. Ser framemot helgen!

Men nu ska jag berätta om min skumma kväll! Som vanligt gick jag till tågstationen efter tyskalektionen för att ta tåget kl 21.50 som jag alltid gör. Då är jag hemma ca. 22.30. Men väl på stationen hör jag någon ropa mitt namn (tror först att jag inbillar mig, för jag känner ju ingen, vem skulle då ropa på mig??) Dock visar det sig att jag hört rätt; det var en kille från kursen. Han kommer från Palestina, och jag kan inte stava hans namn, men typ.. Sehoul.. kanske! ^^
I alla fall frågar han om vi ska ta nåt att dricka, för det är 20 minuter kvar till mitt tåg går. Visst, tänker jag och tror att han menar inne på tågstationen medan vi väntar. Men nejdå, vi går till en restaurang i närheten. Barnslig som jag är beställer jag äppeljuice! Haha, tror att han tänkte sig nåt annat, men men ^^
Så satt vi där och drack juice och försökte kommunicera på vår bristfälliga tyska. Vid ett tillfälle pratar vi om mat, och jag nämner som hastigast att jag älskar bretzels.


bretzel

Som sagt var så sitter vi där och pratar. Han är väl helt okej, men lite besserwissertypen.. Njaaa..
I alla fall så missar jag mitt tåg och tar nästa, som går 22.20. När jag sitter på tåget som står kvar på stationen så öppnas plötsligt dörren, och in kommer han med en påse med en bretzel i!!! Som han köpt till mig. Hahaha!!!
Det var alltså kvällens första gåva.

Tåget åker iväg, men efter bara två stationer så får  vi veta att vi måste gå av och åka resten med buss på grund av ombyggnad av spåren. Så då knökar vi in oss i en buss; det var extremt fullt och varmt!!! Jag har ingen aning om vart vi åker egentligen, men vid varje station ropar chauffören ut namnet på byn, så jag tänker att; när han ropar Eiken går jag av. Det går en stund, och helt plötsligt ropar han ett ortsnamn jag inte känner igen. Frågar en tjej brevid mig som berättar att vi redan åkt förbi Eiken, men att han inte ropade då!! Grrrrruff!!
På så sätt hamnar jag i Frick, som är ändstation. Vid det här laget är kl 23.45.. Frick ligger i och för sig nära Eiken, men mitt i natten vill man inte gå! Så jag går av och frågar en man med reflexväst som det står "Info" på. Han borde ju veta! Och det gör han också, kl 00.04 går en buss mot Eiken. Så jag väntar, och under tiden pratar jag lite med infokillen och busschauffören. De säger båda att min tyska är bra och att de tycker det är modigt att åka hit ett helt år. Innan jag går på bussen får jag en present av infokillen (kvällens andra). Det är ett presentkort på 5 Franken (typ 35 spänn) på mat och dryck på vilken tågstation som helst. Merci!

På bussen är jag ensam, så busschauffören är snäll och släpper av mig precis utanför mitt hus istället för på hållplatsen. Detta är dock efter att han svängt åt fel håll inne i Frick och varit tvungen att vända mitt på vägen (inte så lätt för en stor buss^^).
Vid tjugo över tolv kom jag hem och stupade i säng...
Händelserik afton minsann!!

Nu blir det frukost, och sen får vi se när jag drar. Vi hörs i alla fall!
Kram

Schweizare...

...är ett konstigt folk! Haha, eller njaa, sååå konstiga är de kanske inte, men vissa olikheter från Sverige har jag minsann lagt märke till.

När de hälsar på varandra är det inte kramar som gäller, som man ofta ser i Sverige. Nope, här tar man antingen i hand (kille och kille) eller kindpussar varandra (tjej och tjej eller kille och tjej) Tre pussar är det som gäller. Till och med små barn hälsar så, på Annas kalas skakade alla hand när de kom och när de gick och dessutom vid presentöppningen då Anna tackade för paketen.

Kickboard är cooooolt. Eller i alla fall inte helt ute. På tågstationen ser jag ibland riktiga affärsmän iklädda kostym och bärande portföljer, med en kickboard i handen. När tåget stannar hoppar de av och rullar iväg. Praktist? Javisst! Ser kul ut? Verkligen!! :)

Det är helt klart mer liberalt här när det kommer till tobak och sånt. Jag tycker att jag oftare ser folk i min ålder som röker här, och ibland kanske något annat än vanliga cigaretter... Inte för att jag är värsta insatt, men jag tycker mig ibland kunna känna underliga dofter när jag går förbi någon med cigg i handen. Dessutom är det mer öppet så, till exempel ligger det ett café vid min skola som jag går förbi på hemvägen. Där står det en vattenpipa på varje bord, och det är alltid fullsatt. Något sådant har jag aldrig sett hemma.

Schweizare gillar sina klockor, och att bestämma tider. När barnen har vänner här så bestämmer man redan innan de kommer vilken tid de ska gå igen. Och har man bestämt en viss tid så kommer man på den tiden, varken tidigare eller senare. Därför är det så bra att kyrkklockan slår typ hela tiden, för så vet man alltid vad klockan är.
Det kan bland annat vara bra att veta eftersom man då vet om man till exempel kan gå och handla eller inte. Affärerna har nämligen lunchstängt. Och dessutom, såklart, stängt hela söndagen.

Sååå, det var lite saker jag tänkt på bara. Små observationer sådär.
Nu över till dagens händelser:

Egentligen inte så mycket. Var med Anna till byn Frick, där hon från och med idag tar fiollektioner. Trots att fiol kanske inte är mitt favoritinstrument så fick jag världens nostalgikänslor. Jag längtar efter att få spela och saknar att ha ett piano, att gå till musikskolan och att spela med Saxess...
Efter att sprungit oss svettiga geom Frick för att hinna med tåget (man behöver typ bara springa ett steg, det är fortfarande över 30 grader här om dagarna) så kom vi hem, bytte om från svettkläder till mindre svettiga kläder och käkade mat.
På kvällen kom en kille som heter Tobias förbi. Hans lillebror var på Annas födelsedagskalas, och då tyckte hans mamma att vi borde lära känna varandra. Han är fotograf och kommer därför in gratis på en massa klubbar och sånt. Nice! Vi satt och snackade lite, det blev såklart lite konstigt ibland, lite krystat sådär, men han  var trevlig :)
Vi bytte mobilnummer, och på fredag ska vi gå på nån festivalgrej i Basel med två av hans kompisar! Wieehiee, säger jag. Trevligt att  få lite jämnåriga att umgås med :)
Dessutom har jag blivit inbjuden till en fest också. Samuels kompis Nadine ska tydligen till Australien några månader och hon bjöd in mig till sin avskedsfest. Trist med avsked, men riktigt roligt att hon bjöd mig! Såklart tackade jag ja. Så den femte september blir det att åka till Wildberg :)

Nu ska jag nog gå och sova, imorgon blir den tidigaste dagen. Klockan 6.45 ringer väckarklockan. Men jag har det rätt bra, vid halv nio-tiden kan jag gå och sova igen. Ända till tolv om jag vill ^^
Natti natti på er, och ha det bäst!
Kram


090818

Wosh, redan den 18 augusti! Gosh vad fort tiden går! Jag ligger i sängen och kollar film, om typ en timme ska jag gå upp och duscha och så. Är ensam hemma; barnen är i skolan och föräldrarna jobbar.
Finns inte mycket att skriva idag, jag har ett inlägg i huvudet som jag tänkte skriva så småningom, vi får de när det kommer. Tänkte skriva lite om schweizare och svenskar, om olikheter och likheter som jag upptäckt. Men som sagt var, än så länge är det bara en idé i huvudet. Sätter den på pränt senare.
Ha det fint idag, så hörs vi kanske i eftermiddag/kväll

Ni är fina!

För ett par dagar sedan hade jag besöksrekord här på bloggen. 15 olika personer var inne och tittade under ett dygn. Om man jämför med typ blondinbella, som säkert har flera hundra tusen läsare så är det ingenting, men för mig är det stort! Femton personer brydde sig så mycket att de gick in och läste!
Det känns fint tycker jag. Om jag känner mig lite ensam här i Schweiz (mitt schweiziska kompisgäng är ännu inte överdrivet stort) så tänker jag på er femton, och då känns det genast bättre! För jag är ju inte alls ensam, egentligen! :)
Så, tack! Ni är bäst! :)


För ungefär en och en halv timme sedan var Anna hemma på lunch. Vi passade på att dansa lite till ABBA och leka med hennes nya, skumma boll :)

Up, up, up the hill!

Idag började jag dagen med en joggingtur. Kunde verkligen behövas, så mycket glass och tårta som jag ätit senaste veckan! Men jogga var inte det lättaste kan jag säga! Visst, det finns finfina vägar uppe på berget som man kan springa på, ingen trafik, bara majsfälten, träden, utsikten och solen. MEN (detta är ett stort men, mina vänner) det är brant! Det är jobbigt brant! Aldrig platt som hemma på kanalbanken inte. Nej nej, antingen går det uppför = jobbigt, eller så går det nedför = också jobbigt! (Mina rumpmuskler protesterar vilt mot nedförsjogging! ^^) Dessutom var det redan 22 grader varmt när jag gav mig av vid niotiden, och solen stekte bokstavligen. Men men, trots allt detta var det skönt att röra lite på sig, och dessutom var det faktiskt väldigt vackert däruppe.
Nu blir det dusch, vi hörs senare!
Och till er som börjar skolan igen idag, ha kul! (nej, det är inte ironi) Speciellt ni som börjar trean; ni har det bästa året framför er! :)

I natt jag drömde...

...på tyska!! Sjukt huh?! Redan! Jag trodde det skulle dröja låååång tid innan jag började med sånt, men tydligen inte ^^

Såå, nu är jag i alla fall tillbaka! Sorry att ni fått vänta, har helt enkelt inte hunnit/orkat blogga...

Vi kan ju börja med gårdagen, då vi hade åttaårskalas för Anna. Elva barn kom hit, och det blev mat, presentöppning, vattenkrig, tårta mm mm. Mycket att göra med andra ord. Och att det var 30 grader vamt gjorde ju sitt till ockspå.  Men skoj var det!

Pics:

Färdigfixat för fest (I taket odlar vi vindruvor förresten)


Anna och en kompis tittar in till kaninerna och hönorna


Michael dekorerade tårtan med smarties och Gummibären (vad heter det på svenska egentligen? Gummibjörnar?? Gelébjörnar, kanske?? Aja, godisbjörnar i alla fall ^^)


Kalas


Knappast Schweiz högsta berg, men kanske det godaste? (Egenodlade majskolvar som vi plockade i trädgården tidigare på dagen. Mumsiga!!)

Idag gick vi upp tidigt och åkte iväg för att hämta upp förrförra au pairen, Iva från Tjeckien. Hon bor och jobbar här i närheten och just nu var hennes föräldrar här och hälsade på. Så vi åtta packade in oss i bilen och åkte mot Alperna. Vi stannade lite här och där; utsikten var fantastisk, så självklart ville jag ta bilder. Plockar glad i hågen fram min kamera och trycker på startknappen. En ruta dyker upp; "Slut på batteri".. ARGHHH!!! Hur ¨många fula ord jag än tänkte så gick den inte igång!! Inga bilder på hela dagen alltså! Teuffel! ^^
I alla fall; vi åkte till en restaurang högt högt uppe på ett berg för att käka lunch. Röst med skinka blev det, mumma!! Nästa stopp blev vid en glaciär, som man faktiskt kunde gå in i. De har grävt ut en grotta inne i isen. Maffigt värre, men engligt Christian ser man tydligt från år till år hur mycket glaciären minskar. Snart kanske den är helt borta, thanks to global warming... Inte kul!
Hemresan blev en smula jobbig, det var över 30 grader varmt idag igen, och vi var åtta personer i bilen (minbuss iofs, men i alla fall), så det var sjukt varmt! Gissa om  jag var glad över att komma hem och byta kläder! Kvällen tillbringade vi här med Iva och föräldrar, käkade mat och hade det trevligt. När Christian och Olga skjutsade hem dem åt jag tårta med barnen, de badade, satte på sig pyjamas och Anna läste saga för oss. När föräldrarna kom hem gick vi alla och lade oss, och här är jag nu.

Imorgon är det skola igen, både för mig och barnen. När de är borta tänkte jag jogga; är hög tid att börja igen! Sen ser jag som vanligt framemot min egen lektion på kvällen!

vad har ni gjort i helgen? Har ni det bra därhemma?

Nattkramr till er!

090815

Orkar faktiskt inte blogga idag, Har haft en lång, men bra dag.
Vi hörs imorgon istället..
Sorry ^^

Grillning

Idag åkte vi upp på ett berg, till ruinerna av en gammal romersk borg, och där grillade vi korv och hade det mysigt.
Ni får kvällen i bilder, blir ju mycket trevligare så:


Utsikten tog andan ur en



Klättrade upp i borgen


Me, myself und ich


Barnen


Anna lyckades fånga en av alla små ödlor som fanns


Vi grillade, och barnen gjorde en egen liten eld. Där värmde de ett bröd som de sedan delade upp mellan oss, och visst är det så att bröd som värmts över öppen eld smakar annorlunda. Det är liksom lite godare än allt annat bröd :)

Det var den kvällen det. Mysig var den. När vi kom hem åt vi glass (såklart! ^^) och nu tänkte jag gå och sova. Är sjukt trött, och imorgon blir det åttaårskalas här. Över tio barn kommer hit, så det gäller att vara pigg.

Vad har ni gjort idag?

Kram <3

Film

Hejsan!
Idag blev det en tidig morgon; klockan sju ringde väckarklockan. Så efter att barnen gått iväg till skolan så gick jag upp till mitt rum igen, fortfarande i pyjamas. Satte på en film; Sex and the city fick det bli. Nu är den färdigtittad, sängen är bäddad, jag är nyduschad och pyjamasen är utbytt mot vanliga kläder. Jag är helt enkelt redo för dagen. :)

Vad hittar ni på idag?
Jag funderar på vad jag ska göra i eftermiddag/kväll... Tror inte jag åker in till Basel, såååå kul är det inte att gå runt där helt själv ^^ Jag kanske bara stannar hemma; umgås med familjen, tar en promenad kanske. Vi får väl se.

Idag skickar vi i alla fall ett stort grattis på nittonårsdagen till Ida-Ida! Hoppas du får en toppendag! :)

Nu dags att ta in tvätten.
Tschüss


Välkommen i nittonårsklubben! :) <3

Städer

Jag har egentligen inte så mycket att skriva nu. Det flyter på, så att säga. Ikväll åt vi framför TV:n, för familjen ville visa mig bilder från när barnen var små och så. Vi käkade couscous, med broccoli! Det ni! ^^ Till efterrätt glass såklart. Vi äter glass typ varje dag.... Uj uj uj, vad tjock jag kommer bli! Sedan somnade Anna med huvudet i mitt knä <3 Jag är redan kär i den ungen!

Men, som sagt var; egentligen hade jag inte tänkt göra något inlägg nu, eftersom inte så mycket har hänt. Men sen snackade jag med Kajsa på MSN, och hon berättade för mig att det tydligen är en hel del folk som läser och gillar min blogg. Och er kan jag ju inte lämna utan inlägg! :)
Så då tänkte jag att eftersom jag ju faktiskt håller på att upptäcka en ny stad, så kan jag ge er min lista på mina fyra favoritstäder.

Here it comes:

PARIS

Paris såklart! Hur kan man INTE gilla Paris?
Var där förra sommaren med Sandra och Ellan, på tågluffen och det var hur toppen som helst!
Min favoritplats är nog Sacre Coeur, den är overkligt vacker utanpå, och att sitta därinne och bara vara var riktigt fint. Dessutom ligger den ju i Montmartre, där stämningen är sådär typiskt fransk; med gatukonstnärer, gallerier osv.
En annan höjdpunkt, både bokstavligt och bildligt talat, var att stå uppe i Eiffeltornet mitt i natten och titta ut över ett glittrande Paris. Ren lycka!


Jag utanför Notre Dame


STOCKHOLM

Vår egna huvudstad är grymt vacker, tycker jag! Läste en tidning här i Schweiz som hade Sverige-special med bland annat ett stort reportage om Stockholm. Sjukt fina bilder! Om man är på rätt ställe; Djurgården, Söder (med alla fina små secondhandaffärer) och Gamla Stan (trots turistfällorna) så finns det mycket fint. Det är en grön och blå stad, med grönska och vatten, och ibland, som tillexempel på Mosebacke, känns det nästan som om man vandrar runt i en idyllisk småstad med färgglada trähus.
När jag var i Stockholm sist satt vi på en gräsmatta vid vattnet med utsikt över Gamla Stan och lyssnade på livemusik från Mosebacke varje kväll. Finare än så kan man nästan inte ha det!


Mosebacke



BERLIN

Berlin var lite av en överraskning, måste jag säga! Innan jag åkte dit hade jag förutfattade meningar; såklart! Jag såg framför mig en grå stad där man nästan kunde ta på pessimismen och depressionerna. Och visst; det finns färggladare städer, ingen tvekan om saken, men Berlin är faktiskt en sjukt intressant och myllrande stad. Jag vet få städer som han så mycket historia; den finns bakom varje gathörn. Men samtidigt kändes den modern och rolig.
Min favort här är Kaiser Wilhelms Gedächtniskirche, en trasig kyrka. Den bombades under andra världskriget och står kvar som monument. Det är otroligt vacker, speciellt om natten.
Annat man måste se är såklart Brandenburger Tor, resterna av muren, judiska museét, Checkpoint Charlie och så tycker jag att man också ska ta en tur till Pottsdam. Väldigt fint!
Tips för kvällen är ett ställe som heter Vapiano; det är en restaurang och bar, ligger på Kurfürstendamm nånstans ^^


Gedächtniskirche




LONDON

London har jag bara besökt två dagar, när jag var på språkresa i England. Därför har jag inte hunnit upptäcka staden helt än, och det är därför den kommer som nummer fyra. Hade jag haft mer tid så hade den säkert kommit högra upp, för jag gillade skarpt känslan där!
Musicals, Hyde Park, Camden Market; det finns massor att göra.
Madame Tussauds kan man dock hoppa över. Visst var det lite coolt, men alldeles för mycket folk för att det skulle kännas värt det. Så har man inte tur och kommer på en dag med lite folk så tycker jag man kan låta det vara.
Jag gillade däremot Hyde Park, där jag åt min medhavda lunch.
Och för inbitna Harry Potterfans är detta ett måste:


Perrong 9 3/4 på Kings Cross


Thats that! Det finns såklart en hel massa anra städer jag gillar, tex;
Zürich, Barcelona, Rom, Wien, Zagreb och såklart Basel numera.
Det svåra är att rangordna, eftersom alla har sin egna charm.

Nu är det hög tid att sova. Godnatt och dröm sött om resor i stora vida världen. Det ska jag göra i alla fall
Natti!

Basel

Tog en spontantur till Basel idag, bara för att kolla runt lite och fördriva lite tid. Nu har jag lärt mig att hitta hjälpligt i alla fall. Åtminstone kring tågstationen, shoppinggatan och skolan,


En kyrka i Basel - bra riktmärke om man kommer bort sig ^^


Spårvagnar finns det gott om i Basel. Det gillar jag, både för att det går snabbt och lätt, och för att de är fina :)


Jag har inte ätit McFlurry på flera år, men plötsligt fick jag värsta cravings!
Den påminde mig om England; där åt vi alltid McFlurry :)


Satte mig utanför skolan och käkade upp den, solade och tittade på folk.

Sedan kollade jag in utbudet av affärer. Fanns en hel del, men det bästa var stt det fanns Starbucks! :)
Hittar jag bara nån som vill fika med mig så ska det bli mitt stammisställe! I alla fall tills pengarna tar slut ^^

Nu är det kvällsmat här, vi hörs senare




Igår

Igår var jag som sagt på tyskakurs. Men det blev ett litet äventyr!

Jag åker buss från Eiken till ett ställe som heter Stein-Säckingen, där jag byter till tåget mot Basel. Igår hamnade bussen bakom några cyklister på vägen, och istället för att åka om dem så körde han extremt långsamt. Detta medförde att när bussen stannade utanför tågstationen såg vi tåget mot Basel försvinna bort. Mina medresenärer och jag fick alltså vänta en halvtimme på nästa tåg, vilket i och för sig inte var alltför roligt, men det hade inte varit något problem, om inte det tåget visat sig vara tio minuter försenat. Tio minuter kanske inte låter så mycket, men det var det som gjorde att jag kom försent till tyskan. Svettig och anfådd efter att ha sprungit uppför typ en miljon trappor kom jag inrusande i klassrummet.

Det har börjat en ny kille/man också, från Palestina. Även han är minst 10 år äldre än jag. Men det gör egentligen inget att jag är yngst, för folket är så trevliga. Tjejen från Geneve, Frédérique, och jag jobbade ihop igår, och det var riktigt roligt, trots att uppgiften gjorde mig helt utmattad!
De i gruppen som har franska som modersmål har dessutom såååå himla mysig brytning! Me like! :)

Nu ska jag gå ner och fixa lite lunch till Anna som snart kommer hem från skolan. Mellan tolv och halv två har de lunchrast, och de flesta går då hem och äter. Idag blir det bokstavssoppa; blanda pulvret med kokande vatten och koka i 5 minuter. Det borde jag väl klara!

Ha det
Kram

Bilder

Idag är jag trött, orkar inte skriva så mycket så ni får lite bilder i stället.


Förmiddagens tidsfördriv: Läsa gratistidningar som jag tagit på tågstationen och stryka under ord jag inte fattar, för att sedan slå upp dem


Det är extremt varmt, så fönstret står öppet om dagarna. Jag gillar mina gardiner :)


Utsikten från mitt fönster över grannens trädgård


Så här få böcker var det länge sedan jag hade..


.

... men de viktigaste är såklart med! :) (klicka på bilderna så blir de större)


Idag har jag också officiellt flyttat till Eiken. Vi var hos myndigheterna och skrev på papper och sånt. När man gör det får man en massa välkomstpresenter.
Ett häfte med bra-att-ha-telefonnummer och rabattkuponger i mataffären, två dagskort på tåget (sparar jag tills Kajsa kommer ^^), tågtidtabeller.....


...en ryggsäck, en penna och en ask tabletter, som skyddar mot radioaktivitet. Vi bor tydligen nära ett kärnkraftverk, och in case of emergency kan myndigheterna säga till alla invånare att äta sina tabletter. Kanske kan vara bra att ha, vad vet jag? ^^


Avslutar med en suddig bild från infohäftet. Jag visste att Schweiz var choklad- och ostland, men rüebli? (Morötter). Tyckte i alla fall att det var kul, eftersom jag faktiskt lärde mig ordet rüebli redan innan jag kom hit :) (det är alltså schweizertyska)

Nu önskar jag er alla godnatt, så hörd vi imorgon
Kram

Ida

Jag lyckades lägga till en länk, woohooo! :)
Den går till Idas fina blogg, glöm inte att titta in där!
iwe.blogg.se

Och glöm inte heller att kommentera inlägget jag skrev igår. Merci viel Mal som de säger i Schweiz!

Det var bara ett litet reklaminlägg, nu åter till tyskastudierna ^^

Mittwoch

Dagens förmiddagsstädning är nu klar. Golven är sopade, diskmaskinen tömd, resten av disken torkad och undanställd, alla sopor sorterade och borttagna. Och klockan är bara nio! Tänk vad man kan hinna med på en dag egentligen!
När barnen kommer hem ska vi kolla igenom deras rum och se till att det ser snyggt ut. Innan veckan är slut tänkte jag också städa mitt rum ordentligt. :)

I kväll är det åter dags för tyskalektion. Ser framemot det! :) Dels för att jag gillar att åka tåg till Basel (man ser så mycket spännande folk) och dels för att lektionerna i sig är kul. Eller, i alla fall var den första det ^^
Jag måste bara se till att fixa läxan, som var skitsvår!!! Tror faktiskt inte jag klarar den. Som tur var så ska vi gå igenom det avsnittet idag, jag tror hon bara ville kolla om vi redan kunde det eller inte. Hoppas det i alla fall, så att hon inte förväntar sig att man ska kunna det..... :S
Aja, det löser sig nog!
Nu tillbaka till plugget.
Ha det

Vilka?

Haha, jag har inte kommit i säng än, fast jag hade bestämt mig för att sova tidigt idag. Så kan det gå.
Tänkte bara be om en sak:
Alla ni som läser detta, kan ni inte ta och lämna en kommentar? Ni behöver bara skriva ert namn och "hej" eller så. (Fast ni får såklart skriva nåt mer om ni vill! ^^). Jag kan nämligen se hur många som läser min blogg, men det vore ju kul att få namnen bakom numret också, så jag vet vilka jag skriver till egentligen!  :)
Skulle bli jätteglad om ni gjorde det! :)

Som tack i förskott kan ni få en bild (en mobilbild dock, ursäkta dåliga kvalitén):


MIna fina schweiziska inomhustofflor som jag tassar runt i om dagarna ^^
De behövs kan jag säga; golvet är rätt kallt, och det blir lätt lite smutsigt när man bor som vi gör.
Tofflorna är därför mina nya bästa vänner... sorry till er andra ;)

Zeit vergeht so unglaublich schnell!!

Ja, nu har jag varit här i tre hela dagar. Det är en konstig känsla. Det känns å ena sidan som om jag kom igår, å andra sidan som om jag alltid varit här. Eller njaa, jag blir fortfarande fövirrad ibland; fattar ingenting, undrar vart besticken finns, och nya rullar med toapappar, var hittar jag sånt?  Men jag känner mig inte heller rädd för att fråga, vilket jag trodde jag skulle göra lite.

Idag fyllde Anna åtta år. Dagen började med att jag följde henne till skolan och hjälpte henne med alla Kinderägg som hon hade med sig. Här är det tydligen så att man tar med sig något till klassen och bjuder på när man fyller år. Efter det tömde jag diskmaskinen; vilket tog en evighet eftersom jag ännu inte har koll på var alla saker ska vara ^^
Därefter tog jag tåg och buss in till Basel för att köpa min skolböcker! :)
Jag visste ungefär vart bokhandeln låg, men jag gick ändå lite vilse. Precis när jag sa till mig själv; "Nu frågar jag någon" så tittade jag upp och fann mig själv stående... utanför bokhandel såklart! Den var sjukt stor, men jag frågade en tjej därinne och hon tog fram böckerna åt mig. "Deutsch als Fremdsprache - Niveastufe 2 - Haupkurs" heter de. Verkar rätt bra, har inte hunnit läsa så mycket i dem än.
När jag kom hem åt vi lite lunch, för då hade Anna kommit hem från skolan, och Olga var hemma från jobbet p¨å lunch. Christian har varit hemma denna vecka, men han håller på med renoveringen, så mestadels av tiden spenderar han högt uppe på vinden och det enda som märks av honom är när han drar igång borrmaskinen eller nåt ^^
Vi käkade majskolvar som familjen odlar själva. Smakade fint!
Därefter skrev jag en liten text om Motala; vilket var en del av läxan som jag har till imorgon. Vi ska skriva en guide över vår hemstad, med beskrivningar av tre till fem sevärdheter.. Hmmm, Varamon och kanalen... och???

Anna fick en cykel i födelsedagspresent, så vi var såklart tvungna att ta oss en tur. När vi cyklat typ en kvart hemifrån hoppade kedjan på min cykel. Jag försökte faktiskt fixa det, men det gick verkligen inte! Så, jag fick sparka mig hemåt, och gå i uppförsbackarna, medan Anna cyklade saaaaaakta brevid. Det var extremt varmt, typ 25 grader, så jag var en smula svettig vid hemkomsten! Resten av eftermiddagen tillbringade vi med Annas och Michis kompis Vanessa i vår trädgård. "Wer hat Angst von schwartzen Man?" och kurragömma varvades med lite gos med kaninerna och kortspel där reglerna ändrades hela tiden. Myspys! Anna och jag tog även en sväng till biblioteket (japp, Eiken har bara 2000 invånare, men de har faktiskt ett bibliotek. I och för sig det minsta jag någonsin sett, men fint var det!) Vi lånade en film, och jag hittade en bok som jag tänkte försöka mig på. Får väl se hur det går!

På kvällen var jag själv med barnen en stund,  Olga och Christian var och lämnade blod. Vi tittade på filmen (som var usel, det var hundar som pratade tyska,.. :S) och Anna fick födelsedagspresent av mig. Massor av kritor och en fin målarbok. "Åhh, danke danke dank", var hennes reaktion, och därpå följde en hård kram. Hon är så mysig, den ungen! :)

Nu är jag stuptrött, och imorgon är en ny, hektisk dag. Jag måste bland annat göra klart min tyskaläxa innan jag ska på lektion på kvällen, så det är bäst jag lägger mig nu!
Skriver snart igen, nu funkar ju mitt internet som det ska!
Jippie!

Sov gott!

Fortfarande lite problem

Mitt internet töntar sig fortfarande. Jag vet hur man fixar det, ska bara göra det ocksa.^^
Idag har jag akt ensam till Basel, gatt pa tyskakurs och akt tillbaka. Tyskan var väldigt rolig; vi är fyra personer och jag är yngst. De andra hade varit i Berlin pa 80talet och 1990.. och ja, da fanns jag knappt! Men trevliga verkar de, och jag gillar lärarinnan ocksa. Sandra heter hon, tyckte jag var lite kul ^^ Kanske alla tyskalärare heter det.. synd i sa fall, för da kan ju inte jag bli det ;)

Imorgon har Anna födelsedag, sa da blir det nog fullt upp. Jag ska därför ga och sova nu

Vi höres
Hadet bra

Så mycket att skriva, och så lite...batteri!

Jao, batteriet i min dator tar snaaart slut, och min sladd passar inte i detta dumma land ^^ Så, innan pappan i familje, Christian har hjälpt mig med det så får jag fatta mig kort.
Resan ner hit till Schweiz gick toppen; visst autobahn är inte speciellt roligt, men det kunde vara mkt värre!

Här bor jag nu, med Christian, Olga, Michael och Anna. Dessutom har vi elva kaniner, en katt och två stora hönor. En av dem lade förresten ägg i morse! :)
Jag har ett fint rum, jag tror nog det är större än hemma. Jag lovar att ta bilder så fort jag kan. Byn är inte stor, jag tror Olga sa 2000 pers. Vi bor granne med typ allt; banken, kyrkan (jag vaknar av kyrkklockorna ibland på natten), affären, något som såg ut som ett bageri, och ett litet vandrarhem. Myspys.

Idag var jag ute med barnen och kollade runt i byn, och på kvällen var vi i Basel, där jag kommer gå i skolan. Basel är fint, och coolt att man typ kan se både Tyskland och Frankrike. Så nära gränsen är det. :)

Familjen är toppen, jag tycker det känns som om vi känt varandra länge, fast det bara är en helg. Detta kommer nog bli bra.

Nu tar batteriet slut, och jag borde ändå sova. Imorgon börjar tyskalektionerna, bäst att vara utvilad då!
Bilder och mer text kommer så fort jag kan, det lovar jag!
Ha det bra tills dess!

Idag Motala, Imorgon Tyskland, På lördag Eiken!

Idag kom min schweiziska aupairfamilj hit. De har tillbringat sin semester i Finland och på hemvägen plockar de upp mig. När de kom tog vi en sväng runt stan; det blev Borenshults slussar, Varamon och seddan hamnen med lite glassätning. Efter det åkte vi hem och grillade och tittade på bilder från Schweiz. Looking good! :)
Vi hann även med lite bus med katten och en konstutställning med våra egna verk :)

Nu är det nog dags för mig att få lite sömn, i natt somnar jag i Sverige, imorgon i Tyskland och i övermorgon i Schweiz! Hur spännande är inte det?!

Vi hörs när jag kommit fram!
Kramar till er tills dess

Tomt

Mitt rum är tomt.. Eller ja, inte HELT tomt, men nästan. Jag har som sagt var packat klart (bara pyjamas och necessär kvar) och idag har jag ägnat mig åt att plocka ner sakerna jag ska lämna hemma i en kartong så att tyska tjejen Fanny som ska bo här ett tag får lite utrymme.
Ni som varit i mitt rum vet att jag har en hel del prylar och småsaker, men inte nu längre inte. Nu är det tooooomt!
Känns lite coolt faktiskt, lite vuxet. Som att flytta, vilket jag aldrig gjort... Så egentligen vet jag inte hur det är, men jag föreställer mig att det är såhär. Nu ska jag ta mig en välförtjänt vila i hängmattan.

Ha det

Ahhhhh....

Det här med packning alltså!! Sjukt svårt!!! "Ta bara med det nödvändigaste!" Jaa, visst, men vad är nödvändigt? Och vad är onödigt? Inte vet jag!! Jag är i alla fall otroligt glad att jag slipper flyga, för det här blir helt klart mer än 20 kilo! De som är borta ett år och packar så lite, hur klarar ni det?!?! Beundrar er.. verkligen!

Aja, bäst att fortsätta. Den där väskan packar sig väl inte själv... tyvärr.
Hörs sen

Packning

Nu börjar jag packa inför resan till Schweiz. Om tre dagar bär det av... och jag har ingen aning om hur det här med packandet ska gå. Känner mig helt oorganiserad, vilket inte är likt mig, och faktiskt lite jobbigt.

Just nu har jag kommit såhär långt:



Det vill säga en stor hög med saker som jag ska ta med. Kläderna har jag bara börjat tänka på, men om en stund åker stora resväskan fram så jag kan börja plocka i grejer. Det är mycket att tänka på. Tur för mig att jag ska åka bil ner, så jag kan ta med mig mer än 20 kilo. Annars hade det nästintill känts omöjligt!!

Nu ska jag fortsätta fixa lite här.
Vi hörs

Stockholm!

Nu ska jag berätta lite mer om Stockholmsresan.

Jag kom alltså fram till Centralen och där väntade jag typ en och en halv timme på Samuel och Dave. Tiden gick rätt fort i alla fall, jag tjuvlyssnade lite på en tant som pratade med en ung mamma med barnvagn om Dalarna. Sedan åt jag en korv från Pressbyrån innan jag satte mig på en bänk vid spår sex och väntade.
När killarna kom gick vi till vandrarhemmet. Vi skulle bo påen båt;  af Chapman, och vi var helt säkra på att det var just på båten vi skulle bo. Men tji fick vi, vi blev tilldelade sängar i rum 300, i ett litet hus på land. 

 
af Chapman. Som vi inte fick bo på....

Rum nummer 300 visade sig vara en stor sovsal med 17 sängar och en mycket tjock gubbe som snarkade extremt högt. Som tur är slapp vi spendera alltför mycket tid där. Istället tillbringade vi tre mycket fina dagar på Stockholms gator och torg.

   
Stockholm

Vi hade ingen bestämd plan med vårt kringströvande. Gamla Stan fick besök, lite souvenirer var ju tvugna att inhandlas, och dessutom finns det verkligt fina hus där. En dag drog vi runt på Söder och på Mosebacke, som också är väldigt mysigt. När vi blev hungriga slank vi in på en supermarket och köpte lite bröd, frukt och yoghurt som vi käkade i nån park någonstans. Kvällarna tillbringade vi på gräsmattan precis utanför vandrarhemmet, med utsikt över slottet och Stockholm. Det var alltså inte fancy alls, men extremt mysigt.


Kväll i huvudstaden


Jag på Mosebacke


Kvällsmys. Kallt, kallt, kallt, men fiiiiiint

Tjjao, det får vara det för den här gången.
Orkar inte skriva mer nu.
Vi höres senare. Imorgon kanske.

Ha det fint tills dess


Tillbaka igen

Hej på er!

Nu är jag här igen, efter ett långt uppehåll. Jag har hunnit med en hel del, bland annat varit en helg i fina sommarstugan i Småland.

I måndags tog jag tåget upp till den kungliga huvudstaden, för att möta de två schweizarna Samuel och Dave. Tågresor är alltid fina grejer tycker jag. Att tuffa fram genom skogar och andra fina saker.. det är mys. (Okej, ett X2000 kanske inte precis tuffar fram, men ni fattar ^^).
När jag kom fram hängde jag på centralstationen ett tag, tjuvlyssnade på folk (lite av en hobby) och sedan dök grabbsen upp.

Jag håller fortfarande på och fixar till bilder, så jag laddar upp några senare och berättar mer då, det är alltid roligare om det finns bilder till...


Ville egentligen bara säga att jag är back. ^^

Vi hörs om ett tag igen

RSS 2.0